Az eddigi legnagyobb embercsempészési ügy került bíróság elé az USA-ban

Vágólapra másolva!
Mintegy 400 thaiföldi munkavállalót csábított az Egyesült Államokba hamis ígéretekkel hat munkaközvetítő, akik ellen embercsempészés miatt vádat emeltek. Az FBI szerint ez az eddigi legnagyobb szabású embercsempészési ügy, amely eljutott a vádemelés szakaszába az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A megvádolt személyek közül négy a Los Angeles-i központú Global Horizons Manpower munkaerő-közvetítő iroda munkatársa, kettő pedig thaiföldi munkaközvetítő. A vádlottak öttől 70 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak, ha a bíróság bűnösnek találja őket.

A vád értelmében a közvetítők biztos és jól fizető munkalehetőséggel csábították a délkelet-ázsiai munkavállalókat az Egyesült Államokba, ahol elvették az útleveleiket, semmibe vették megkötött munkaszerződéseiket és kiutasíttatással fenyegették meg őket.

A legtöbb becsapott munkavállalót hawaii és washingtoni földeken dolgoztatták, méltatlan munkakörülmények között. Előfordult, hogy egy ananászültetvényen dolgozó munkásoktól fejenként 3750 dollárt zsaroltak ki az állásuk megtartása fejében. Aki nem fizetett, azt bérének kifizetése nélkül hazaküldték Thaiföldre.

A vádlottak között van a Global Horizons elnök-vezérigazgatója, Mordechai Orian, akit a rendőrségnek még nem sikerült őrizetbe vennie. Bíróság elé állítják viszont a cég nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóját, a hawaii területi vezetőt és a terepfelügyelőt. A két thai gyanúsított kiadatási kérelmét az amerikai hatóságok már elküldték Bangkokba.