Népszabadság: Nem adják át a svédek a Gripen-aktákat

Vágólapra másolva!
Hiába kérte a kormány hivatalosan, a Népszabadság információi szerint a svéd hatóságok nem adják át a Gripen-ügyben folytatott nyomozásuk Magyarországra vonatkozó aktáit. Így továbbra is homályban marad, kiknél és hogyan lobbiztak a vadászgépekért. Korábban a svéd főügyész még azt közölte, a nyomozati anyag egy része vagy egésze nyilvánosságra hozható.
Vágólapra másolva!

A svéd hatóságok nem adják ki a Gripen vadászgépek értékesítésének ügyében folytatott nyomozásuk Magyarországra vonatkozó iratait - értesült nem hivatalos diplomáciai forrásból a Népszabadság. A lap szerint a svédek már megküldték válaszukat a magyar Külügyminisztériumnak, amelyben azt írják, még jogsegély keretében sincs lehetőségük a dokumentumok átadására.

A Gripen-ügy az után került ismét elő, hogy Jávor Benedek, az LMP frakcióvezető-helyettese júliusban a parlamentben felszólította a Fideszt, hogy kérje ki a repülőbeszerzés svéd nyomozati dokumentumait. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszában azt mondta, hogy ki fogják kérni a papírokat a svéd hatóságoktól, de állítása szerint a szocialisták annyi ügyet hagytak hátra, hogy eddig nem volt rá idejük.

A Gripenek eladásával kapcsolatos gyanús körülményeket éveken át a svéd főügyészség korrupcióellenes osztályának korábbi vezetője, Christer van der Kwast vizsgálta, aki 2009 júniusában nyugdíjba vonult, és akkor le is zárta a vizsgálatot, miután nem tudta bizonyítani, hogy Gripenek eladásában segédkező, magát egy bírósági alkuval tisztára mosó British Aerospace System (BAE) korrupciós ügyeiről tudott volna a vadászgépeket gyártó Saab.

Alf Johnasson svéd főügyész korábban az [origo] érdeklődésére még azt írta: a vizsgálati anyagok egy része vagy egésze adott esetben nyilvánosságra hozható, de minden a korrupcióval foglalkozó osztály jelenlegi vezetője, Gunnar Stetler engedélyétől függ. Az [origo] júliusban megkereste a Gripen-üggyel szintén foglalkozó brit korrupcióellenes hivatalt, a Serious Fraud Office-t (SFO) is megkerestük, de a csak a BAE és az SFO között létrejött alkuról tájékoztató közleményüket küldte el.

A 14 Gripen-vadászrepülő tíz évre szóló bérléséről 2001 novemberében kötött szerződést az első Orbán-kormány a gyártóval. A szerződés értelmében 110 milliárd forintot fizetne a magyar állam a vadászgépek bérléséért, ellentételezésként a teljes érték 110 százalékát juttatná vissza a svéd állam a magyar gazdaságba beruházások, illetve áruk és szolgáltatások megvásárlásával. A Medgyessy-kormány 2003 márciusában módosította a szerződést, melynek értelmében korszerűbb, teljesen NATO-kompatibilis gépeket kap Magyarország drágábban, összesen 210 milliárd forintért.

A korrupció gyanúja akkor merült fel, amikor 2007 júniusában az SVT svéd televízió-csatorna bemutatott egy dokumentumfilmet, amely szerint egy osztrák gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével. "Lehet, hogy sokan letagadják, de mindenki találkozott vele" - mondta korábban az [origo]-nak Lányi Zsolt, aki a 2001-es döntés idején a kormánykoalícióban a honvédelmi bizottság elnöke volt (a Gripen lobbijáról bővebben ide kattintva olvashat).