Speciális fülkében hoznák fel a chilei bányászokat

Vágólapra másolva!
A chilei haditengerészet fülkét tervezett a mélyben rekedt bányászok felhozatalára. A henger alakú kapszulában húzzák majd fel egyenként a bányászokat. Felszerelik világítással, kommunikációs eszközökkel és biztonsági felszerelésekkel is.
Vágólapra másolva!

A chilei haditengerészet ismertette annak a fülkének a tervét, amellyel a felszínre hoznák a San José-i réz- és aranybányában augusztus elején 700 méteres mélységben rekedt 33 bányászt. "A fülkében biztosítani kell az oxigénellátást, fel kell szerelni távközlési eszközökkel, világítással és egy videókamerával, valamint egy olyan kengyellel, amelybe becsatolhatják az utazó lábát" - mondta Sergio Sandoval parancsnok helyi idő szerint pénteken este egy tévéműsorban.

A henger alakú kapszulát olyan biztonsági felszereléssel is el kell látni, amely lehetővé teszi, hogy a bányász kiszabadítsa magát és visszaereszkedjen a bánya mélyére, ha a szerkezet valahol félúton megszorulna - tette hozzá a parancsnok.

A chilei sajtó szerint a felszínre vezető mintegy 700 méteres utat bányászonként egy óra alatt teheti majd meg a fülke, amelyet egy 66 centiméter átmérőjű csőben eresztenének le. Az ehhez szükséges alagút fúrását hétfőn kezdték meg a mentésen dolgozók, a fúrás azonban három-négy hónapig is eltarthat a hatóságok szerint.

A 33 férfi augusztus elején rekedt a mélyben, amikor a chilei fővárostól 725 kilométerre északra levő Copiapo településen található San Jose bánya főalagútja beomlott. A bányászokra 17 nap elteltével, vasárnap találtak rá.