Listás helyeket ígért a lázadó képviselőknek Berlusconi

Vágólapra másolva!
Nyílt levelet írt a pártjából kilépett, fellázadt képviselőknek Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, aki barátsága mellett választási listás helyeket is ígért azoknak, akik visszatérnek a frakciójába. Berlusconi júliusban veszett össze annyira Gianfranco Fini házelnökkel és híveivel, hogy azok kiléptek a pártból és a kormánypárti frakcióból is, ezzel elveszett a kormánykoalíció abszolút többsége a parlamenti alsóházban. Fini vasárnap bejelentette, nem alkuszik.
Vágólapra másolva!

A pártba való visszatérésre szólította fel Gianfranco Fini házelnök kormányválságot okozó híveit Silvio Berlusconi, cserébe megbecsülést ígért, valamint helyeket a választási listán. Az olasz kormányfő pártja, a Szabadság Népe Párt (PdL) honlapján intézett üzenetet a házelnök 43 hívéhez, akik Finivel együtt júliusban a belső viták miatt szakítottak Berlusconival. Ezzel a kormány elvesztette abszolút többségét a parlament alsóházában.

"Azok, akik úgy döntenek, hogy a PdL frakciójában maradnak, számíthatnak barátságunkra, szolidaritásunkra és hűségünkre" - írta Berlusconi a nyílt levélben. Hozzátette: a visszatérő képviselőkre gondolni fognak akkor is, amikor a választási listás helyeket elosztják. Ezzel a kormányfő újabb kísérletet tett arra, hogy az ingadozó kormánykoalíciót megmentse, és elkerülje az előre hozott választásokat.

Az elmúlt hetekben Berlusconi többször is jelét adta, szeretné elkerülni az előre hozott választásokat. Megígérte, szeptemberben parlamenti bizalmi szavazást kér öt pontból álló programjáról, amely többek között igazságügyi reformról, adóreformról, és a biztonság megerősítéséről szól. A szavazást azonban csak akkor nyerheti meg, ha Fini támogatói is mellé állnak. A kormányfő már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy be akarja szüntetni a vitát a házelnökkel.

Fini vasárnap este elutasította Berlusconi megbékélési ajánlatát, és vasárnap este kijelentette, és híveivel együtt nem hajlandó visszatérni a pártba.

Az olasz kormányválság júliusban mérgesedett el, amikor Berlusconi kijelentette, hogy nem tud tovább együttműködni addigi szövetségesével, Finivel. A válasz Finiék a pártból, illetve a frakcióból történt kilépése volt. A konfliktus elmélyüléséről itt olvashat részletesen.