Pénzügyi szigorral vezetné ki a válságból az uniót Barroso

Vágólapra másolva!
Törékeny gazdasági helyzet, de javuló kilátások jellemzik az Európai Uniót José Manuel Barroso szerint, aki kedden az Európai Parlament előtt értékelte az unió helyzetét. Az Európai Bizottság elnöke szerint elkerülhetetlenek a szerkezeti átalakítások, a szociális piacgazdaság korszerűsítése, és meg kell akadályozni a tagállamok eladósodását is.
Vágólapra másolva!

Európának meg kell mutatnia, hogy több, mint 27 nemzet, hiszen "vagy együtt úszunk, vagy külön-külön süllyedünk el" - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, az unió helyzetéről tartott értékelő beszédében. Most első ízben mondott ilyen helyzetelemző beszédet a bizottság elnöke, aki az év elején, második ötéves hivatali ciklusának kezdetén tett ígéretet arra, hogy ezentúl évente áttekintést ad az unió állapotáról.

Barroso a gazdasági válságból való kilábalás, a fellendülés előmozdítása és a további válságok elkerülése érdekében szükségesnek tartott teendőknek szentelte beszéde legnagyobb részét. Kiemelte a pénzügyi szektor fölötti európai felügyelet megteremtésének fontosságát. Mint mondta, az általa vezetett bizottság egy sor szabályozási javaslattal fog előállni - egyebek közt a spekulánsok megfékezése érdekében -, ami 2011-re a pénzügyi szektor alapvető megreformálásához vezethet.

"Csalódniuk kellett azoknak, akik az EU hanyatlását jósolták" - mondta Barroso, aki szerint az unió kiállta a gazdasági és pénzügyi válság megpróbáltatásait. Barroso szerint már fellendülőben van a gazdasági növekedés, amely nagyobb lesz annál, mint amit előre jeleztek. Az elnök szerint vannak még kockázatok, de jó jel, hogy bár még mindig nagyon magas a munkanélküliség, jelenleg nem nő tovább. A tartós növekedés eléréséhez szerkezeti átalakításokra lesz szükség - mondta. "Itt az ideje a szociális piacgazdaság korszerűsítésének" annak érdekében, hogy Európa globálisan versenyképesebb legyen, és választ tudjon adni a "demográfiai kihívásra", az idősek számarányának emelkedésére - mondta.

Barroso szerint fel kell lépni az államok adóssághalmozásával szemben, ennek érdekében időben kell ellenőrizni őket, és szükség esetén szankciókkal kell kivédeni az eladósodást. A pénzügyi unió mellé gazdasági uniót is kell teremteni, mert ez erősítheti hosszú távon az euró stabilitását - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező évben fel kell gyorsítani a szerkezeti reformokat, és a 27 tagállamnak szolidaritást kell mutatnia egymás iránt. A félmilliárd embert átfogó Európai Unióban foglalkozni kell a gazdaságilag jól, illetve gyengébben teljesítő országok közti különbségekkel. "A beruházások élénkítése, a bürokrácia csökkentése, és magasan képzett munkaerő képzése biztosíthatja, hogy az európai termékek továbbra is világszínvonaluka legyenek" - mondta.

Barroso állást foglalt néhány hevesen vitatott gazdaság-, illetve pénzügypolitikai kérdésben is, például támogatóan szólt az eurókötvények kibocsátásának gondolatáról. A bizottsági elnök szerint az uniónak tíz esztendőre szóló költségvetési keretre lenne szüksége, amit öt év elteltével felülvizsgálnának. Az uniót vezérlő elvek közül kitért arra, hogy "a rasszizmusnak és az idegenellenességnek nincs helye" az EU-ban.