Arab férfit mintázó vízköpő ellen tiltakoztak lyoni hívők

Vágólapra másolva!
Egy arab művezetőről mintázott vízköpőt a lyoni katolikus katedrálisra egy francia kőműves, hogy így állítson emléket a katedrálison 30 évig dolgozó algériai barátjának. A szobor ellen több hívő tiltakozott, a katedrális plébánosa szerint azonban ennél sokkal megbotránkoztatóbb vízköpőket is találni az épületben.
Vágólapra másolva!

Dühös panaszlevelekkel árasztották el a katolikus hívek a lyoni Saint-Jean katedrálist, miután kiderült, hogy egy az épületen augusztusban elhelyezett vízköpő egy muszlim arab férfit mintáz. Ahmed Benzizne, a szobor modelljéül szolgáló algériai férfi művezetőként 30 éve dolgozott a lyoni katedrális tornyának felújításán, és egy helyi kőműves barátja hálából a vízköpőn örökítette meg - írja a Daily Telegraph című brit napilap.

A lap szerint a katedrális építésének kezdete óta hagyomány, hogy építőit vízköpőkként mintázzák. Az arab férfi szobra annyiban különleges, hogy arabul és franciául is belevésték: "Allahu Akbar", "Isten hatalmas". A szobrot néhányan a vallások egymáshoz közelebb hozó gesztusként üdvözölték, és a katedrális plébánosa is azt mondta, örült a kezdeményezésnek.

Egy ifjúsági csoport ugyanakkor közleményben tiltakozott a szobor ellen, azzal érvelve, hogy sok muzulmán országban a keresztény hit "be van tiltva", és a keresztényeket üldözik. "Közben itt Lyonban a muzulmánok kényelmesen, csendben megszállják a templomainkat a katolikus hatóságok együttműködésével" - írták.

Forrás: AFP
A művezető és a róla mintázott vízköpő

"Csak rombolják le a vízköpőt, akik kritizálják" - nyilatkozta a támadásokra Ahmed Benzize. Szerinte ugyanakkor "azt hirdetni, hogy Isten hatalmas, ugyanazt jelenti a zsidók, a keresztények és a muzulmánok számára is", ezért közölte: ő nem érti a tiltakozók problémáját.

A katolikus egyház szintén visszautasította a bírálatokat, bár Cacaud atya, a katedrális plébánosa azt mondta, tőle nem kértek engedélyt a vízköpőhöz. Hozzátette ugyanakkor: "ha ezeket az embereket ennyire felháborítja egy kőműves gyönyörű baráti gesztusa, mutathatok nekik vízköpőket, amelyek ezerszer jobban megdöbbentik őket". A katedrálison ugyanis kifejezetten erotikus vízköpők is helyet kaptak az évszázadok során.