Korán-égetéstől fél az amerikai parancsnok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Hevesen tiltakozik az afganisztáni amerikai haderő parancsnoka az ellen, hogy egy floridai lelkész szeptember 11-én a Korán példányait akarja elégetni. David Petraeus tábornok szerint ez veszélybe sodorná az amerikai katonák életét.
Vágólapra másolva!

Eddig még az Egyesült Államokban is ismeretlennek számított Terry Jones lelkész keresztény egyházközössége, a Dove World Outreach Center, most azonban világhírre tett szert. A mintegy 50 fős floridai közösség vezetője ugyanis elhatározta, hogy a muzulmán szélsőségesek által elkövetett szeptember 11-i merényletek idei évfordulóján az iszlám vallás szent könyvének, a Koránnak a példányait fogják elégetni.

A demonstráció ellen hevesen tiltakozik az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnoka, David Petraeus tábornok, aki szerint a vallási könyvek égetése veszélybe sodorja a katonák életét. "Ez pontosan az a fajta akció, amit a tálibok kihasználnak, és ez jelentős problémákat okozhat" - fogalmaz Petraeus a kabuli amerikai nagykövetség által kiadott közleményben.

A tervezett könyvégetés ellen Kabulban hétfőn mintegy 500-an tiltakoztak azt skandálva, hogy "éljen az iszlám!" és "halál Amerikára!". 2005-ben halálos áldozatai is voltak azoknak a demonstrációknak, amelyeket az váltott ki, hogy a Newsweek magazin akkori cikke szerint a guantánamói fogolytáborban amerikai kihallgatótisztek lehúzták a vécén a Korán egyik példányát. Az újság később visszavonta a cikket.

A magas szintről érkező nyomás ellenére Terry Jones lelkész kitart terve mellett. A Wall Street Journallel azt közölte, hogy megérti ugyan Petraeus tábornok aggályait, de szerinte "világos üzenetet kell küldeni a radikális iszlám csoportok számára", és nem szabad engedni "hogy az ő félelmeik és fenyegetéseik irányítsanak bennünket".