Visszavonul az ufókkal társalkodó, sakkbolond kalmük elnök

Vágólapra másolva!
Tizenhét év után ősszel távozik posztjáról a buddhista Kalmükföld elnöke, aki néhány hónappal ezelőtt arról beszélt a tévében, hogy ufókkal társalog. További életét a sakknak szenteli, szeptemberben Karpovval küzd meg a sakkszövetség elnökségéért.
Vágólapra másolva!

Tizenhét év után távozik posztjáról a sakkmegszállott, ufókkal társalkodó kalmük elnök. Kirszan Iljumzsinov mandátuma csa október 24-én jár, de már kedden bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. Kalmükföld elnöke néhány hónapja azzal keltett feltűnést, hogy egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt földönkívüliekkel találkozott. Állítása szerint nagyon jól érezte magát az ufók társaságában, korábban pedig egy országos ünnepen arról elmélkedett, hogy egyszer tán intergalaktikus találkozó is lesz Kalmükiában. Májusi interjújára felfigyelt az orosz duma egyik képviselője is, aki a Kremlhez fordult, vizsgálják ki, nem árult-e el államtitkokat a földönkívülieknek az elnök (erről bővebben itt olvashat).

Iljumzsinov az ezotéria mellett a sakk megszállottja is. 15 évesen kalmük nemzeti bajnokságot nyert, és ugyan soha nem lett nemzetközileg elismert sakkjátékos, de 1995 után a nemzetközi sakkélet megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Több tízmillió dollárt fordított magánvagyonából a sportra: szponzorok híján zsebből fizette több sakkvilágbajnokság több millió dolláros fődíját. Kalmükföldön Sakkfalut épített, és mindenki elismeri, hogy országát a sakk révén világszerte ismertté tette. (Iljumzsinovról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

"Nem megyek el Kalmükföldről október 24-e után, továbbra is dolgozni fogok az itt élőkért" - közölte az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjújában Iljumzsinov, aki azt mondta, hogy életét mostantól a sakknak fogja szentelni, és minden erejével azon lesz, hogy ismét elnyerje a FIDE elnök posztját. Iljumzsinov régóta folytat keserű küzdelmet a FIDE elnöki posztjáért a volt szovjet sakkvilágbajnokkal, Anatolij Karpovval. Mindketten igényt tartanak arra, hogy Oroszország jelöltjei legyenek az elnöki posztra a Nemzetközi Sakkszövetség szeptember 29-i, oroszországi tisztújító közgyűlésén.