Az al-Kaida halálra ítélt vezetői szöktek meg egy bagdadi börtönből

Vágólapra másolva!
Négy halálra ítélt szökött meg a bagdadi Karh börtönből, akik az al-Kaida terrorszervezet vezetői voltak. Nem ez az első eset az amerikai harcoló csapatok kivonulása óta, hogy terroristák szöknek meg iraki börtönökből.
Vágólapra másolva!

Megszökött a bagdadi repülőtér közelében lévő, igen szigorú amerikai őrizet alatt lévő börtönéből szerda este négy iraki fogoly, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat magas rangú vezetői - közölte csütörtökön az iraki hadsereg parancsnoksága. A négy fogolyra halálbüntetés várt. Személyazonosságuk és a szökés pontos körülményei egyelőre nem ismertek.

Kászem Atta, a bagdadi hadműveleti parancsnokság szóvivője csak azt hangsúlyozta, hogy "amerikai és nem iraki felügyelet alatt voltak". Barry Johnson ezredes, amerikai katonai szóvivő megerősítette a szökés tényét, de részleteket ő sem közölt. "Együtt dolgozunk az iraki biztonsági erőkkel az ügy megoldásán - mondta. - Legfőbb célunk a szóban forgó személyek elfogása."

A kitörés a Karh börtönből, a korábbi Camp Cropperből kellemetlen hír az amerikai hadsereg számára, amely júliusban átadta az addig általa működtetett fegyintézetet a bagdadi kormánynak, de az irakiak kérésére folytatta a legveszélyesebb 200 fogoly őrzését, köztük azokét, akik kapcsolatban álltak terrorcsoportokkal vagy Szaddám Huszein néhai diktátor rezsimjével.

A keddi szökés már a második azóta, hogy a létesítmény iraki kézbe került. Egy héttel a júliusi átadás után négy, szintén az al-Kaidához kötődő és terrorizmus vádjával perére váró fogolynak sikerült megszöknie a börtön iraki felügyelet alatti részéből.