Egyre több afgán férfi élvezkedik táncosfiúkkal

Vágólapra másolva!
Egy-egy afganisztáni férfitársaság görbe estéjének csúcspontja női ruhába öltöztetett tizenéves fiúk tánca, amit bacsa bázinak neveznek. A bacsa bázi a hatóságok szerint egy évek óta kihalt hagyomány, de valójában Afganisztán-szerte egyre terjed - írja a BBC. A fillérekért felfogadott szegény sorsú, lányos külsejű fiúk a tánc után gyakran válnak nemi erőszak áldozatává.
Vágólapra másolva!

Ősi hagyománynak számít Afganisztánban és térségében a bacsa bázi. A kifejezést körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy 'játék fiúkkal', lényege, hogy női ruhába öltöztetett tizenéves fiúk táncolnak idősebb férfiak mulattatására. A gyakran az utcáról felszedett lányos kinézetű, jellemzően szegény sorsú fiataloknak pénzt és ételt ajánlanak ezért - írja a BBC.

A bacsák gyakran hozzátartoznak egy-egy tehetősebb, gyakran befolyásos családfő háztartásához. Van, aki több fiatalt is tart, mivel egyfajta státusszimbólumnak számítanak. A fiúkat - akik között van, aki csak 12 éves - előszeretettel táncoltatják családi eseményeken, esküvőkön, férfitársaságok összejövetelein, és gyakran előfordul, hogy a műsor után szexuális erőszaknak esnek áldozatul.

A BBC-nek sikerült beszélnie egy korábbi bacsával. A 15 éves fiú azt mondta, apja korán meghalt, mert aknára lépett a mezőn, családja éhezett, ezért vállalta el a neki ajánlott táncosmunkát tízévesen. Alkalmanként 2 dollárnak megfelelő pénzt, illetve piláf nevű ételt kapott a táncért. Ugyancsak 2 dollárnak megfelelő összeget kapott azért, ha a férfiakat elkísérte egy-egy szállóba, ahol velük töltötte az éjszakát. Előfordult azonban, hogy csoportos nemi erőszakot követtek el rajta, de nem mert a hatóságokhoz fordulni, mivel az érintett férfiak mind gazdagok és befolyásosak voltak. Íme egy felvétel egy táncos partiról:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=N7L6xSI87gQ75AM1

"A legfiatalabb bacsám 15, a legidősebb 18 éves. Nem volt könnyű megtalálni őket, de ha nagyon akarod, akkor sikerül" - mondta a BBC-nek egy fiúkat tartó férfi. "Közeli barátaim körében másoknak is vannak bacsáik. Néha összeülünk, női ruhát és csengőket adunk rájuk, és 2-3 órán keresztül táncolnak nekünk. Ennyi az egész." Azt állítja, soha nem hált egyik fiúval sem, de elismeri, hogy meg szokta őket ölelni és csókolni. Arra a felvetésre, hogy sokan helytelenítik a dolgot, azt mondta: "Van, aki szereti a kutyaviadalt, van, aki kakasviadalra jár. Mindenkinek megvan a maga hobbija, az enyém ez."

A bacsa bázi gyakorlatát a hatóságok nem ismerik el, egy a BBC-nek nyilatkozó tartományi rendőrfőnök szerint csupán egy régi, 4-5 éve kiveszett hagyományról van szó. Abdulkabir Ucskun afgán parlamenti képviselő szerint azonban ennek a fordítottja igaz: a fiatal fiúk táncoltatása és szexuális zaklatása egyre gyakoribb Afganisztán-szerte. "A hatóságok szégyellik beismerni ezt" - idézte a BBC.