Letett a Korán-égetésről a floridai lelkész

Vágólapra másolva!
Nem fog Koránt égetni szeptember 11-én Terry Jones tiszteletes, mert állítása szerint a Ground Zero közelében felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy máshova kerüljön az épület. Az iszlám központ szervezői nem tudnak semmiféle megállapodásról.
Vágólapra másolva!

Letett a Korán-égetés tervéről a floridai lelkész. A hírt Terry Jones tiszteletes jelentette be csütörtökön a floridai Gainesville-ben, és azzal indokolta döntését, hogy a Ground Zero közelében felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy máshova kerüljön az épület. Jones azt mondta, szombaton New Yorkba repül, hogy a leendő iszlám központ imámjával tárgyaljon.

"Az amerikai emberek nem akarják, hogy mecset épüljön a Ground Zero közelében, és persze a muszlimok sem akarják, hogy mi meg elégessük a Koránt" - idézi a BBC Jonest, aki a lap szerint kijelentette, hogy most már ő is azok ellen van, aki a példáját követve újabb Korán-égetéseket jelentettek be.

Jones közölte, hogy a nap folyamán felhívta őt Robert Gates védelmi miniszter is, és megkérte, hogy gondolja át a terveit. A lelkészt az FBI is többször meglátogatta - írja a BBC.

A CNN szerint a központ felépítését kivitelező Park51 nevű cég szóvivője cáfolta a hírt, hogy változtattak volna a projekt megvalósításának helyszínén. Az AFP hírügynökség elérte a központ mögött álló imám feleségét, aki azt mondta, nem tudnak semmiféle megegyezésről. Később Jones tárgyalópartnere, egy floridai iszlám társaság vezetője is megerősítette, hogy egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy az iszlám központ máshol épül fel.

Terry Jones, aki a kevesebb mint ötvenfős keresztény egyházközösség, a Dove World Outreach Center vezetője korábban az Egyesült Államokban is ismeretlen volt, de az elmúlt napokban az egész világ megismerte a nevét, miután Korán-égető napot hirdetett szeptember 11-re, a Világkereskedelmi Központ elleni támadás évfordulójára. Jonest az indította erre, hogy hírét vette: egy iszlám központ épül a Világkereskedelmi Központ helyének, a Ground Zeronak a közelében.

A Korán-égetési felhívással az egész iszlám világ haragját kivívta, több száz halálos fenyegetést kapott, és több tüntetés is volt a terv miatt. Csütörtökön már Barack Obama amerikai elnök is arra szólította fel a lelkészt, hogy "hallgasson a jó angyalokra", és mondja le a tervezett akcióját. A Korán-égetés biztonsági veszélyeire korábban az afganisztánban harcoló csapatok parancsnoka is figyelmeztetett, csütörtökön pedig a külügyminisztérium és több nagykövetség is óvatosságra intette a külföldön tartózkodó amerikaiakat.

Terry Jones csütörtökön már azt mondta, hogy ha az amerikai hatóságok felkérnék erre, talán elvetné a tervét. Az amerikai védelmi minisztérium később azt közölte, a kormány fontolóra vette ezt a lehetőséget, de döntés még nem született az ügyben.