Omár molla szerint győzelemre állnak a tálibok

Vágólapra másolva!
A NATO-küldetése kudarcba fulladt, a tálibok győzelemre állnak Afganisutánban. Ezt közölte a muszlim böjti hónap vége alkalmából Omár molla, az afganisztáni tálibok szellemi vezére.
Vágólapra másolva!

Teljes kudarc a NATO vezette afganisztáni küldetés, és harcosaik győzelemre állnak - közölte a tálibok egyik emblematikus vezetője, Omár molla. A molla a muszlim böjti hónap, a ramadán végének alkalmából kiadott közleményében felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy amint lehet, feltételek nélkül vonja ki csapatait az országból - jelentette a BBC.

"Küszöbön áll iszlám nemzetünk győzelme a ránk rontó hitetlenek felett. Ennek mozgatórugója Allah segítségébe vetett hitünk és a közöttünk fennálló egység... Az eljövendő időben megpróbálunk létrehozni egy tökéletes, erős és független muszlim rendszert" - idézte a BBC Omár molla egyik szélsőséges honlapon közzétett szavait. A molla egyúttal arra intette a tálib harcosokat, hogy óvják a civil lakosságot. Omár molla jelenleg is az afganisztáni tálibok szellemi vezérének számít, jóllehet évek óta nem jelent meg nyilvánosság előtt. A feltételezések szerint Pakisztánban rejtőzködik.

Barack Obama amerikai elnök tavaly decemberben további 30 ezer katonát küldött Afganisztánba, hogy javítsanak a tálibok elleni háború helyzetén. David Petraeus, a szövetséges haderők afganisztáni parancsnoka a múlt hónapban közölte, egyes területeken javulás tapasztalható. A tábornok a tálibok legyőzésének kulcsát a polgári lakosság támogatásának megnyerésében látja.

Hamid Karzai afgán elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a harcokkal járó sok polgári áldozat aláássa a lázadók elleni hadműveletek sikerét, és az USA elhatározása, hogy 2011-ben elkezdi kivonni csapatait, magabiztosabbá tette a tálibokat.