Csak felfüggeszti Korán-égetési szándékát a floridai lelkész

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy mégis éget Koránt az a floridai lelkész, aki nemzetközi Korán-égető napnak nyilvánította a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás évfordulóját. A szándékával nemzetközi felháborodást keltő lelkész, aki nem akarja, hogy a lerombolt épületek helyének közelében mecset épüljön, már egyszer bejelentette, hogy lemond széndékáról, de utóbb bejelentette, becsapták, ezért csak felfügeszti a tervet.
Vágólapra másolva!

Úgy érzi átverték, ezért nem áll el Korán-égetési szándékától, csupán felfüggeszti erre irányuló terveit - közölte Terry Jones floridai lelkész. A férfi nem sokkal korábban még azt közölte, felhagy nemzetközi tiltakozást is kiváltó tervével, és nem éget szeptember 11-én Koránt, miután egy helyi imám megígérte neki, hogy mégsem építik fel a New Yorkban 2001-ben lerombolt Világkereskedelmi Központ helyszínének közelébe tervezett muszlim kulturális központot.

Muhammad Musri érintett imám ugyanakkor a BBC szerint tagadta, hogy ilyen ígéretet tett volna, azt mondta, a lelkész elferdítette szavait, csupán arra tett ígéretet, hogy szombaton elkíséri New Yorkba Jonest, ahol a férfi a vitatott iszlám központ imámjával találkozna. A New Yorkba tervezett központ imámja, Feisal Abdul Rauf közölte, szó sincs arról, hogy megváltoztatták volna a terveket.

A mindössze 50 követőt magáénak tudó, a floridai Gainesvilleben található Dove World Outreach Center lelkésze korábban nemzetközi Korán-égető napnak nyilvánította szeptember 11-t. Jonest az indította erre, hogy hírét vette: egy iszlám központ épül a Világkereskedelmi Központ helyének, a Ground Zeronak a közelében.

A Korán-égetési felhívással az egész iszlám világ haragját kivívta, több száz halálos fenyegetést kapott, és több tüntetés is volt a terv miatt. Csütörtökön már Barack Obama amerikai elnök is arra szólította fel a lelkészt, hogy "hallgasson a jó angyalokra", és mondja le a tervezett akcióját. A Korán-égetés biztonsági veszélyeire korábban az Afganisztánban harcoló csapatok parancsnoka is figyelmeztetett, csütörtökön pedig a külügyminisztérium és több nagykövetség is óvatosságra intette a külföldön tartózkodó amerikaiakat. Csütörtökön Robert Gates amerikai védelmi miniszter személyesen beszélt telefonon a lelkésszel, hogy lebeszélje Korán-égetési szándékáról.