Castro szerint félreértették a kubai rendszert bíráló kijelentését

Vágólapra másolva!
Fidel Castro elnök azt állítja, hogy félreértették szavait, amelyeket a kubai kommunista gazdaságról mondott egy amerikai újságírónak. A volt kubai elnök szerint ő arra gondolt, hogy a kapitalizmus nem működik.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro azt állítja, "éppen az ellenkezőjét" mondta annak, mint amit az Atlantic című folyóirat újságírója az internetes blogjában megjelentetett. Jeffrey Goldberg bejegyzése nagy visszhangot váltott ki, a riporter azt írta a blogjában: megkérdezte Fidel Castrót, hogy szerinte a kubai gazdasági rendszert még mindig érdemes-e átvennie más országnak. Hivatkozott egy amerikai elemző megállapítására, amely úgy szól, hogy egyes jelek szerint a kubai forradalom atyja most már kisebb állami szerepvállalást akar a szovjet típusú kubai gazdaságban. Erre azt a választ kapta interjúalanyától, hogy "a kubai modell már nálunk sem működőképes".

Castro pénteken, a havannai egyetemen megerősítette ugyan, hogy a tőle idézett szavakat használta, de - mint mondta - "mindenféle keserűség vagy aggodalom nélkül tette ezt". Valódi mondandója az volt, hogy a kapitalizmus nem működik - állítja. "Az én elképzelésem az - és ezt tudja az egész világ -, hogy a kapitalista rendszer nem működik sem az Egyesült Államokban, sem másutt, mert csak egyik válság jön a másik után, és ezek mindig egyre súlyosabbak" -jelentette ki.

Kubai-amerikai emigráns körökben meglepetést keltett Castro Goldberg által idézett kijelentése, amelyet úgy értékelnek, hogy a 84 éves politikus ezzel felhatalmazást adott öccsének, a jelenlegi elnök Raúl Castrónak a gazdaság megreformálására.