Először cigizhettek a chilei bányászok

Vágólapra másolva!
A több mint egy hónapja a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászok először gyújthattak rá, miután javítottak a szellőztetésen.
Vágólapra másolva!

Először cigarettázhatott szombaton az a 33 vájár, akik augusztus elején, több mint 700 méter mélyen rekedtek egy bányában Chile északi részén - közölték helyi illetékesek.

A bányászok azután kaptak cigarettákat, hogy javítottak a szellőztetésen a mélyben, így ezentúl naponta két dobozt kapnak egy csövön keresztül - mondta Atacama régió kormányzója, Ximena Matas.

A felszín alatt rekedt bányászok nemzeti hősökké váltak, mióta augusztus 22-én élve találták őket 17 nappal azután, hogy beomlott egy bánya a chilei Atacama sivatagban. Azóta ételt, vizet és most cigarettákat kapnak egy fémcsövön keresztül. Eddig csak nikotintapaszokat kaptak a vájárok, de többen közük arra panaszkodtak, hogy ez nem elég nekik.

Az elmúlt 48 órában a mentőcsapatok egy olyan többfunkciójú műanyag csövet engedtek le a mélybe, amelyen keresztül levegőt kapnak és ezen keresztül biztosítanak nekik telefon-összeköttetést a rokonokkal. A mentőcsapatok szerint akár karácsonyig is eltarthat, míg sikerül a felszínre hozni a vájárokat.