Hatvan milliárd dolláros fegyverüzletet kötne Szaúd-Arábiával Obama

Vágólapra másolva!
Története legnagyobb fegyverüzletére készül az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával a Wall Street Journal szerint. Barack Obama amerikai elnök kormánya 60 milliárd dollár értékben adna el harci repülőgépeket az arab országnak.
Vágólapra másolva!

Hatvan milliárd dollár értékben adna el harci repülőgépeket az Obama-kormány Szaúd-Arábiának, ez lenne az Egyesült Államok eddig legnagyobb fegyverüzlete - írja a Wall Street Journal hétfőn. A lap szerint az Obama-kormány hamarosan tájékoztatja tervéről a kongresszust, közben pedig tárgyalnak Szaúd-Arábiával haditengerészeti és rakétvédelmi fejlesztésekről is, ami újabb több tízmilliárd dolláros üzletet jelenthet.

Obamáék az üzletet munkahelyteremtő intézkedésnek is szánják, mivel becslések szerint körülbelül 75 ezer álláshelyet teremthet, a fegyvereladással emellett erősítenék az Iránnal szemben álló arab szövetségest. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közti tárgyalások hónapok óta ismertek, de számos részlet csak most derült ki a Wall Street Journal szerint. Ezek közé tartozik a harci repülőgépek pontos száma és típusa, az, hogy a szaúdiak mennyit terveznek költeni, valamint az, hogy más fejlesztésekről is tárgyalnak.

Az Obama-kormány 84 új F-15-ös megvásárlását tenné lehetővé Szaúd-Arábiának, valamint 70 másik felújítását, továbbá három típusú helikoptert ajánlana föl. A kormány értesítése erről várhatóan vagy ezen, vagy a következő héten kerülhet a kongresszus elé. A törvényhozók módosíttathatják a terveket, vagy akár meg is akadályozhatják az üzletet, de a Wall Street Journal szerint ez nem valószínű.