Megkövette a pápa a pedofil papok áldozatait

Vágólapra másolva!
Elmondhatatlan bűnnek nevezte az egyházi pedofilügyeket a Londonba látogató XVI. Benedek pápa, aki sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A pápa találkozott a szexuális visszaélések néhány áldozatával is.
Vágólapra másolva!

Megkövette szombati londoni miséjén a katolikus egyházfő az egyházi személyek szexuális visszaéléseinek gyermekáldozatait. XVI. Benedek pápa, aki négynapos állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, szombaton az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, a Westminster székesegyházban mutatott be misét.

A szertartáson elmondott homíliájában külön kitért a katolikus papok által a korábbi évtizedekben elkövetett visszaélésekre, és azt mondta: mélységesen sajnálja a történteket. A sértetteket ártatlan áldozatoknak, a visszaéléseket "elmondhatatlan, megvetendő bűnnek" nevezte, amely szavai szerint "szégyent és megaláztatást" hozott az egész egyházra.

Az első londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről a katolikus egyházat világszerte megrázó szexuális visszaélési botrány kirobbanása óta. Brit katolikus egyházi vezetők nemrég külön nyilatkozatban követték meg a sértetteket.

A Westminster székesegyházban tartott szombati misén jelen volt Tony Blair, Nagy-Britannia előző, munkáspárti kormányfője, aki a miniszterelnöki posztról való három évvel ezelőtti távozása után áttért a katolikus hitre.

A pápa Londonban találkozott szombaton a katolikus papok szexuális visszaéléseinek áldozatul esett briteket képviselő kis csoporttal is, és meghallgatta történetüket, amely a vatikáni sajtószolgálat szerint "mély fájdalmat és szégyenérzetet keltett benne". XVI. Benedek együtt imádkozott látogatóival, és biztosította őket, hogy a katolikus egyház mindent megtesz az esetek feltárásáért, együttműködik a civil hatóságokkal e súlyos bűnök elkövetőinek megbüntetésében.

Szombat délután a szervezők szerint húszezer, a rendőrség szerint tízezer tüntető vonult át London központján, tiltakozva a pápa jelenléte, a gyermekekkel szembeni visszaélések kezelési módja, valamint a pápa által a homoszexualitás, az abortusz és az óvszerhasználat kérdésében elfoglalt álláspont ellen. Néhány száz fős tiltakozások a pápa csütörtöki érkezése óta minden olyan helyszínen voltak, ahol az egyházfő megfordult, ám a szombati londoni demonstráció volt messze a legnagyobb és legszervezettebb.

XVI. Benedek szombat este a pápamobilon végigautózott Londonon, az út mentén tízezrek várták és üdvözölték. Késő este a londoni Hyde Parkban 80 ezer hívő előtt tartott szabadtéri misét, és ezzel befejeződött látogatásának londoni programja.

Szombaton változatlanul őrizetben volt az a hat személy, akiket a Scotland Yard terrorelhárító osztagának kommandósai előző nap fogtak el, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. A londoni rendőrség továbbra sem közölt pontos részleteket az ügyről, brit lapértesülések szerint azonban a lefogottak - akik úttisztító munkásként dolgoztak az egyik londoni köztisztasági vállalatnál - állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen. A Daily Mirror úgy tudja: a robbanószerkezeteket utcai hulladékgyűjtőkben helyezték volna el a pápai járműkonvoj útvonala mentén.

A brit sajtó tudomása szerint mindannyian észak-afrikaiak, valószínűleg algériai és marokkói bevándorlók. A Scotland Yard házkutatásokat végzett a cég telephelyén és az őrizetesek lakásaiban, de szombatig nem hangzott el bejelentés arról, hogy találtak-e fegyvert vagy robbanószert.