Elengedték a pápa elleni merényletterv gyanúsítottjait

Vágólapra másolva!
Vasárnap a brit rendőrség vádemelés nélkül szabadon engedte azt a hat embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy londoni tartózkodása alatt merényletet terveztek a pápa ellen. A hat embert azután tartóztatták le, hogy többen hallották őket a munkahelyükön a pápa elleni merényletről beszélni. Egyelőre nem erősítette meg a rendőrség, hogy a gyanúsítottak csak viccelődtek volna.
Vágólapra másolva!

Vádemelés nélkül szabadon engedték vasárnap Londonban azt a hat embert, akik állítólag merényletet terveztek XVI. Benedek pápa ellen, a pápa londoni látogatása idején - írta a Scotland Yardra hivatkozva a BBC. A hat ember közül ötöt péntek hajnalban, a hatodikat pedig péntek délután állították elő.

A letartóztatottak nem brit állampolgárok, közülük öten algériaiak. A gyanúsítottakat az őket alkalmazó cég londoni központjában fogták le őket. A vállalat a Westminster kerület megbízásából végez köztisztasági feladatokat, az őrizetbe vett alkalmazottak péntek délután éppen a brit parlament épületénél dolgoztak volna, ahol a pápa aznap este felszólalt.

A BBC szerint a hat embert azután tartóztatták le, hogy többen hallották őket a munkahelyi étkezdében a pápa ellni merénylettről beszélni. A rendőrség nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a gyanúsítottak csak viccelődtek volna a pápa elleni támadásról. A rendőrség mindössze annyit közölt, hogy vizsgálják a fenyegetés valódiságát.

A Sunday Mirror brit lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett férfiak a pápa gránátvetővel való felrobbantásán viccelődtek. "Nehéz lenne lelőni a pápát, hiszen golyóálló a kocsija, nem?" - kérdezte az egyik, mire a másik azt válaszolta: "Igen, de fogadok, hogy egy aknavető elég könnyen átvinné". A jelenlévők ezután nevetni kezdtek. Valószínűleg ezt hallották meg a közelükben ülők.

Nagy-britanniai látogatásának negyedik napján, vasárnap a pápa Birmingham-be utazik, hogy boldoggá avassa a 19. században élt, anglikánból katolikussá lett John Henry Newman bíborost. A ceremónia után a pápa visszatér Rómába.