Érvénytelen a kisebb parlamentről szóló szlovák népszavazás

Vágólapra másolva!
Érvénytelen lett a szombati szlovákiai népszavazás, mivel a választásra jogosultaknak csak a 22 százaléka szavazott. Hat kérdésben tartottak népszavazást, közülük az egyik a kisebb parlamentre vonatkozott.
Vágólapra másolva!

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Szlovákiában többek között a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről rendezett népszavazás - derült ki a vasárnapra virradóra Pozsonyban közzétett nem hivatalos eredményekből.

A szlovák statisztikai hivatal adatai a bejegyzett 4,3 millió szlovákiai választópolgárnak csak a 22,48 százaléka szavazott. A szombati népszavazás érvényességéhez a bejegyzett választópolgárok több mint felének kellett volna szavaznia.

A referendum hat kérdésre várt választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament létszáma, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatáron belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.

Az ellenzéki pártok azt javasolták híveiknek, hogy ne menjenek el szavazni. Robert Fico korábbi kormányfő pártja, a Smer és Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának politikusai felesleges pénzkidobásnak nevezték a népszavazást.

Sok kormánypárti politikus szerint is felesleges volt a referendum, mert a javsalatok többsége szerepel a koalíció programtézisei között. Iveta Radicová miniszterelnök szerint a majdnem egymillió voks egyfajta felhatalmazás, hogy a felvetett változtatásokat végrehajtsák. Hasonlóan nyilatkozott a kezdeményező Szabadság és Szolidaritás vezetője, Richard Sulík házelnök is, aki azt mondta, siker, hogy ennyi embert mozgósítottak.

A mostani volt a hetedik népszavazás az 1993-ban létrejött önálló Szlovákiában. Eddig csak egy volt érvényes, a 2003-as, amely az uniós csatlakozást támogatta.