Megtartaná a büntetést a nyelvtörvényben a szlovák kormányfő

Vágólapra másolva!
A szlovák miniszterelnök szerint korlátozott formában, de továbbra is szükséges, hogy büntetést lehessen kiszabni a nyelvtörvény megértése esetén. A kormányfő akkor büntetne, ha alapvető, például veszélyre figyelmeztető információkat nem közölnek az államnyelven.
Vágólapra másolva!

Korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak a szlovák államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabály megsértésért tavaly vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat - mondta szerdán Iveta Radicová miniszterelnök, amikor ismertette az éjjeli koalíciós tanácskozás eredményeit. "Egyetértés van abban, hogy ami a közérdekű információkat, az alapvető szolgáltatások elérhetőségét érintő információkat vagy az emberek életének veszélyeztetésére figyelmezető információkat illeti, a törvény megsértéséért szükség van a büntetésekre" - jelentette ki Radicová.

Az előző, Robert Fico által vezetett szlovák kormány idején elfogadott jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni. Daniel Krajcer kulturális miniszter a júniusi parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén jelezte, hogy el akarja törölni a pénzbírságot. Múlt pénteken a miniszter szóvivője viszont már úgy nyilatkozott, hogy nem akarják eltörölni a szankciókat, de nem alkalmaznák automatikusan, hanem a miniszter döntésére bíznák azokat.