Félreértést gyanít a Vatikán a bankja elleni vizsgálat mögött

Vágólapra másolva!
A Vatikán szerint félreértés áll a vatikáni bank vezetői ellen pénzmosás miatt indult eljárás mögött. Az olasz ügyészség 23 millió eurót foglalt le, és pénzmosás miatt nyomoz a bank elnöke és vezérigazgatója ellen két gyanús átutalás miatt.
Vágólapra másolva!

Egy bankok közötti félreértés miatt kezdett vizsgálódni pénzmosás miatt az olasz ügyészség a vatikáni bank, az Istituto per le Opere di Religione (IOR) elnöke és vezérigazgatója ellen - közölte csütörtökön a Vatikán. Az egyházi állam közleményben tudatta, hogy elkötelezett bankja teljes átláthatóságának megteremtése mellett, és azon dolgoznak, hogy a Vatikán felkerüljön a pénzmosás ellen küzdő nemzetközi szervezetnek az együttműködő államokat nyilvántartó listájára.

A közleményt aláíró Frederico Lombardini vatikáni szóvivő szerint a vitatott átutalásokat fogadó egyik banknál történt a félreértés, amelyet már vizsgálnak. A szóvivő szerint nagyon egyszerűen tisztázhatták volna a félreértést, még az előtt, hogy az ügyészség eljárást indított volna és azt világgá kürtölte volna.

Az ügyészség a hét elején foglalt le 23 millió eurónyi összeget és indított pénzmosás gyanúja miatt eljárást a vatikáni bank elnöke, Ettore Gotti Tedeschi (akiről itt olvashat bővebben) és vezérigazgatója, Paolo Cipriani ellen.