Kommunikációs tréninget tartanak a chilei bányászoknak

Vágólapra másolva!
Zárt láncú televízión keresztül készítik fel a hatalmas sajtóérdeklődésre a mélyben rekedt chilei bányászokat. November elejére várt felszínre hozatalukra több száz tudósítót várnak, a bulvárlapok versenyt futnak az első exkluzív interjúkért. A bányászok menedéke felé már három mentőfúrás tart.
Vágólapra másolva!

Pszichológusok már a nyilvánosság várható hatalmas érdeklődésére készítik fel a chilei bányászokat. Megtanítják őket, hogyan viselkedjenek a riporterekkel, hogyan nyissanak bankszámlát, és hogyan menedzseljék magukat - írja a Washington Post. A lapnak nyilatkozó egyik pszichológus szerint sokan közülük nem jutottak megfelelő oktatáshoz, a bányászathoz jól értenek, de a rájuk váró hírnévre nincsenek felkészülve. Felmerült az is, hogy a bányászokat először 3-4 napra kórházba vigyék, elkülönítve a nyilvánosságtól.

Az augusztus 5. óta 700 méteres mélységben élő 33 bányász történetén már most tucatnyi dokumentumfilmes stáb dolgozik, többek között a Discovery Channel és az HBO, családjaikat bulvárlapok keresik fel, nem ritkán több ezer dollárt ajánlva az első exkluzív interjúért. A bányászokat egy pszichológus és egy volt rádiós készíti fel a hírnévre zárt láncú televízión keresztül: hogyan viselkedjenek interjú alatt, hogyan mondjanak nemet egy-egy kérdésre, és hogyan kérdezzenek vissza, ha valamit nem értenek. Egyikükről - aki a mélyből felküldött videó narrátora volt - már most azt rebesgetik, hogy nagy tévés lehetőség előtt áll.

A mentőakció helyszínén fél futballpályányi területet különítettek el a várható 500-1000 újságíró számára.

A C-tervet is elindították

Szerda reggel közben egy harmadik fúrást is elindítottak a bányászok kimentésére. Ezúttal - a C-terv keretében - egy olajfúrásokhoz használatos berendezéssel igyekeznek elérni őket. Azt még nem tudni, ez mennyi ideig fog tartani, de szerda délutánra már elérték a 40 méteres mélységet - jelentette a CNN. A mentőfúrás kivitelezői arra számítanak, hogy napi 20-30 métert tudnak haladni a fúrófejek, amelyekkel előbb függőlegesen lefúrnak 40 méter mélyre, majd onnan ferdefúrással érik el a bányászokhoz vezető egyik oldalvágatot. Optimális esetben 24 óra alatt 1000 métert is tudnának fúrni, de ezt a sebességet itt a ferde fúrás és a nagyobb precizitás miatt - csak 4 méternyit tévedhetnek, különben a mentőjárat mellé megy - nem tudják elérni.

Az A-terv keretében indított fúrás már 366, a B-terv keretébe indított pedig 85 méteres mélységében jár. A mentésben részt vevők arra számítanak, hogy október végére, november elejére felhozhatják az embereket.