Elfogadta a nyelvtörvény-módosítás javaslatát a szlovák kormány

Vágólapra másolva!
Csak végső esetben szankcionálhat a pozsonyi kulturális minisztérium, ha a parlament úgy módosítja a sokat vitatott nyelvtörvényt, ahogyan azt a szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta. A törvénymódosító javaslatot októberi ülésén tűzi napirendre a parlament.
Vágólapra másolva!

"A szankcionálás lehetősége az államnyelvtörvény alapján csak azon esetekre vonatkozik majd, amikor a közigazgatás információit, valamint a Szlovák Köztársaság polgárainak életét, egészségét, biztonságát és vagyonát érintő információkat nem teszik közzé államnyelven" - áll a dokumentumban.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a rendkívüli kormányülés után elmondta, a szaktárca csak végső esetben és a pontosan meghatározott szakterületeken szankcionálhat, és csak azt követően, hogy az adott fél figyelmeztetés után sem tesz eleget az előírásoknak.

A miniszter szerint a szankciók főként a közigazgatási szervekre vonatkozhatnak, az állampolgárokra nem. Leszögezte, a jogszabály nem avatkozik a polgárok - sem a kisebbséghez tartozók, sem a szlovákok - jogaiba, talán ez a tervezett módosítás legfőbb üzenete.

Egyhangú támogatás

A miniszter nagyra értékelte, hogy a törvénymódosító javaslatot egyhangúlag hagyták jóvá, tehát a Híd párt miniszterei is támogatták.

A várhatóan 2011. január elsejével hatályba lépő módosított törvény alapján nem lesz kötelező a minisztérium elé terjeszteni a készülő emléktáblák, műemlékek szövegét. Az építtetők továbbra is kérhetnek állásfoglalást a kulturális tárcától, de ez nem lesz kötelező.

Nem fontos a nyelvek sorrendje sem: ha például egy kisebbségi jeles személyiségnek állítanak emléket, első helyen szerepelhet a kisebbségi nyelvű változat - említette a miniszter.

A kisebbségi iskolákban nem lesz kötelező szlovákul is vezetni azt az iskolai dokumentációt, amelyet a törvény tavaly szeptemberi hatályba lépése előtt sem volt szükséges szlovákul készíteni.

Változik a bírságok összeghatára

Teljesen törlik a bírságolás lehetőségét például az alkalmi, kulturális célú nyomtatott dokumentumok, például a múzeumi, könyvtári és galériakatalógusok, a moziműsor-ismertetők, valamint a kulturális rendezvények meghívói esetében.

A nyelvtörvény alapján több esetben is folyt eljárás az előző kormány idején, de bírságot nem szabtak ki. Várhatóan a bírságok összeghatárai is változnak majd: az eddig 100-5000 euró helyett 50-2500 eurót vezetnének be.

A tervezetről már szerdai ülésén tárgyalt volna a szlovák kormány, ám akkorra még nem született megállapodás a kulturális tárca és a Híd párt között.

Bugár Béla elégedett

Bugár Béla, a koalíciós Híd párt elnöke elégedettségének adott hangot az államnyelvtörvény módosításáról született javaslattal kapcsolatban, míg Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke bírálóan nyilatkozott.

"Természetesen azt látni kell, hogy olyan törvényt fogadtunk el, amelyik a kompromisszumokról szól, de elmondhatjuk azt, hogy vége a félelemnek - annak a félelemnek, amit a törvény, és maga a törvény szelleme váltott ki az emberek közt" - jelentette ki Bugár Béla a kormány döntése után pénteken sajtóértekezleten.

"A törvényből sikerült eltávolítani azokat a dolgokat, melyek a második (Mikulás) Dzurinda-kormányzat idején is a részei voltak, melyek érintették a nyelvet, a nyelvhasználatot, mikor színházakról, színtársulatokról volt szó" - fejtette ki a politikus. Hangsúlyozta: "Nagyon fontos, hogy a törvény nem bünteti sem a fizikai, sem a jogi személyeket, egyértelműen a közigazgatást és az államigazgatást célozta meg."

A törvény kimondja, hogy bizonyos közérdekű információk esetében az államigazgatás és a közigazgatás köteles használni a szlovák nyelvet is. "Ez érthető, mert olyan információkról is lehet szó, mint ami a választásokat, népszavazást érinti. A törvény egy esetben mindenkit büntethet - amennyiben az információk az állampolgárok egészségét, vagyonát befolyásolják. Ide tartoznak a figyelmeztető feliratok" - mutatott rá Bugár.

Az MKP szerint egyáltalán nem kell szankció

Az MKP viszont továbbra is elutasítja, hogy a jogszabály szankciókat tartalmazzon. "A nyelvtörvény a szlovákiai magyarokkal szembeni bizalmatlanságból fakadó megfélemlítés politikájának fő eszköze. A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal állapítja meg, hogy az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat, mindössze leszűkíti a büntethetők körét a magyar polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre" - olvasható Berényinek az MTI pozsonyi irodájába eljuttatott nyilatkozatában.

Az MKP-nak meggyőződése - véli Berényi - hogy a magyar polgármesterek és képviselők tudják, mikor szükséges két nyelven is tájékoztatni a lakosságot, és helytelenítik, hogy ezt szankcióval kelljen kierőszakolni. "Az MKP továbbra is a nyelvtörvény megszüntetését tartja az egyedüli elfogadható megoldásnak" - zárul a nyilatkozat. A párt már korábban jelezte: nem zárja ki, hogy esetleg aláírásgyűjtést indít a törvény megszüntetése érdekében.

A szlovák pártok a kormány döntését az államnyelvtörvény ügyében egyelőre nem kommentálták.