Nagy-Britanniában emelték az északír vonatkozású terrorkészültséget

Vágólapra másolva!
Mérsékeltről jelentősre emelte a brit elhárítás az ír vonatkozású terrorkészültség szintjét. Az elhárítás szerint "erősen valószínű", hogy az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők merényletet kísérlelnek meg Nagy-Britannia ellen.
Vágólapra másolva!

"A brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója, Jonathan Evans közölte velem, hogy az eddigi "mérsékelt" szintről "jelentősre" módosította az északír terrorveszéllyel kapcsolatos készültséget" - jelentette be Theresa May belügyminiszter péntek este. A brit kormány most tette közzé első ízben az északír vonatkozású riadókészültség fokozatát, írja a bbc.co.uk.

Az intézkedés Nagy-Britanniára - vagyis Angliára, Walesre és Skóciára - érvényes. Észak-Írországban - amely nem része Nagy-Britanniának, ám a brit korona fennhatósága alatt vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot - már korábban még magasabb fokú, "súlyos" szintű terrorkészültséget rendeltek el.

A nem csupán Észak-Írországból fenyegető, általános terrorveszélyre vonatkozó riasztási fokozat még mindig magasabb szinten van, mint az Észak-Íroszságból fenyegető: ez a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.

Erősen valószínű, hogy lecsapnak

A pénteken közzétett, külön az északír fenyegetésre kidolgozott riasztási készültség azt tükrözi, hogy az elhárítás szerint "erősen valószínű" valamely merénylet megkísérlése az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában.

Az MI5 vezetője már a múlt héten közölte, hogy az elmúlt három évben "folyamatosan élénkül" ezeknek a csoportoknak az aktivitása. Jóllehet e milíciák katonai kapacitása nem elégséges az olyan mértékű terrorkampányhoz, amelyet a korábbi évtizedekben a legnagyobb ír katolikus britellenes fegyveres csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg folytatott, azonban a veszély "így is valós és növekvő" - fogalmazott minapi nyilatkozatában a brit elhárítás első embere.

A Valódi IRA nem nyugszik

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.

Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet, amely már hallatott magáról: fegyveresei tavaly két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.