Obama: Gyűlöletes Ahmadinezsád megjegyzése

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerint gyűlöletes az iráni elnök azon kijelentése, hogy a 2001. szeptember 11-i merényleteket bizonyos amerikai kormánykörök szervezték meg Izrael megsegítésére. Mahmúd Ahmadinezsád ugyanakkor nem viszakozik az általa az ENSZ-közgyűlésben elmondottaktól, és azt javasolta, hogy alakuljon az ENSZ-ben tényfeltáró bizottság a terrortámadások kivizsgálására. 
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szerint visszataszító és gyűlöletes, hogy az iráni elnök felmelegítette a 2001. szeptember 11-i merényletekről keringő összeesküvés-elméleteket az ENSZ-közgyűlésben elhangzott csütörtöki beszédében. "Az iráni elnök kijelentései megbocsáthatatlanok" - mondta Obama a BBC perzsa tévéadásában pénteken sugárzott interjúban. Obama nyilatkozatát a Fehér Ház ismertette, írja a cnn.com.

Az iráni elnök csütörtöki felszólalásában azt hangoztatta, hogy világ nagyobb részének véleménye szerint a merényleteket bizonyos amerikai kormánykörök szervezték meg Izrael megsegítésére. Szavai hallatán tiltakozásul kivonult a tanácsteremből az amerikai és az összes európai uniós ENSZ-küldöttség.

Az iráni elnök emellett szidta a kapitalizmust, és kritizálta magát az ENSZ-et is. "Ahmadinezsád bizarr szavait arra használta, hogy elterelje a figyelmet az Iránt érintő lényegi kérdésekről" - mondta el véleményét az esetről Nick Clegg, brit miniszterelnök-helyettes.

Ahmadinezsád ugyanakkor egy pénteki nyilatkozatában kijeletette, hogy nem viszakozik mindattól, amit a témáról egy nappal azelőtt mondott. Egy New York-i sajtótájékoztatón pedig azt javasolta, hogy alakuljon az ENSZ-ben tényfeltáró bizottság a terrortámadások kivizsgálására.

Irakra és Afganisztánra utalva kijelentette, hogy "a történtek következtében két országba történt behatolás, és emberek százezrei haltak meg". Szerinte az Egyesült Államok túlreagálta a terrortámadásokat. Az amerikaiak "nem foglalhatják el az egész Közel-Keletet, nem bombázhatnak le lakodalmi meneteket, nem bombázhatnak porig egy egész falut, csak mert ott rejtőzködik egy terrorista" - mondta.

Folytatná a tárgyalásokat az atomprogramról

Ahmadinezsád ugyanakkor ajánlatot tett a Nyugatnak a tárgyalások folytatására a gyanúsnak tartott atomprogramjáról, és közölte, hogy az Európai Uniótól várja az időpont kitűzését. Irán képviselője valószínűleg októberben találkozik a "hatok" egyik tagjával - mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és Németországra utalva. "Ha Catherine Ashton - az EU külpolitikai képviselője - találkozik Irán képviselőjével, kitűzheti az időpontot" - mondta.

"Az ajtó nyitva áll a tárgyalások előtt az igazságosság és tisztelet jegyében" - jelentette ki az iráni elnök. Nyugati diplomaták ezzel egy időben azt az álláspontot fogalmazták meg: amennyiben tárgyalásokra kerül sor, nem csupán az üzemanyag-cseréről, hanem az iráni atomprogram egészéről kell tárgyalni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ugyancsak pénteken Iránra utalva óvott a felforrósodott indulatoktól. "Tudatában kell lennünk, hogy egy olyan világban élünk, ahol a legkisebb csoport is nagy károkat okozhat. E károk sokszorosukra nőhetnek, ha a politika nyelvezete elszabadul" - mondta a főtitkár.