Ed Miliband lett a brit Munkáspárt új vezetője

Vágólapra másolva!
Ed Milibandot választották meg a Munkáspárt új vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének. A volt energiaügyi miniszter a választás utolsó fordulójában kevesebb mint egy százalékkal szerzett több szavazatot, mint testvére, David Miliband. Ha a lengyel származású Ed Miliband megnyeri a 2014-es parlamenti választásokat, először lesz zsidó vallású kormányfője Nagy-Britanniának.
Vágólapra másolva!

A 40 esztendős Ed Miliband a brit Munkáspárt új vezetője és miniszterelnök-jelöltje. A május óta tartó vezetőválasztási procedúra végeredményét szombaton, a Labour manchesteri éves kongresszusán hirdették ki.

A most lezárult vezetőválasztás egyedülálló sajátossága, hogy két testvér, David és Ed Miliband - az előző, Gordon Brown vezette kormány külügy-, illetve energiaügyi minisztere - is megmérkőzött egymással a csúcstisztségért. A jelöltek között volt még Diane Abbott, Ed Balls és Andy Burnham is. A döntésről szóló beharangozónkat, amelyből a jelölteket is megismerheti, ide kattintva olvashatja.

A Munkáspárt - a brit baloldal legnagyobb politikai ereje - tizenhárom évi kormányzás után elvesztette a május 6-i parlamenti választásokat. Addigi vezetője, Gordon Brown néhány nappal később távozott a kormány és a párt éléről, elindítva az utódlási kampányt.