Bezúzatta a Pentagon egy volt amerikai kém Afganisztánról szóló könyvét

Vágólapra másolva!
Bezúzatta egy megjelenés előtt álló könyv tízezer példányát a Pentagon. Az egyik Afganisztánban szolgáló hírszerzőtiszt könyvét nemzetbiztonsági okokból semmisítették meg. A könyvet átszerkesztve adják ki újra.
Vágólapra másolva!

Államtitkok kiszivárgásának megakadályozása céljából felvásárolta és bezúzatta egy volt amerikai kémtiszt visszaemlékezéseit a Pentagon - írja a brit Telegraph. Az Afganisztánban hírszerzőként dolgozó Anthony Shaffer alezredes könyvének, az Operation Dark Heart (sötét szív hadművelet) megjelenését előzőleg jóváhagyták a férfi főnökei, annak ellenére, hogy kritikus hangvételű volt az afganisztáni hadműveletekkel szemben. A könyvet ki is nyomtatták, és éppen arra várt, hogy kiszállítsák a raktárból, amikor a Pentagon hírszerzési osztálya közbelépett.

Shaffer szerint könyve csak a titkosszolgálatok Wikileaks-botrány (amikor a céges- és államtitkok kiszivárogtatására létrehozott oldal nagy mennyiségű titkos katonai jelentést hozott nyilvánosságra az afganisztáni háborúról) miatti fokozottabb érzékenységének az áldozata, illetve közrejátszott a Pentagon lépésében az is, hogy a november 2-ra kitűzött kongresszusi és szenátusi választások előtt már ne korbácsolja fel a közvélemény indulatait még egy, az afganisztáni szerepvállalást kritizáló dokumentum.

A múlt héten jelent meg egy ugyancsak Afganisztánról szóló könyv, amelynek szerzője az egyik legismertebb amerikai újságíró, Bob Woodward, aki az USA afganisztáni háborús stratégiája megszületésének viharos körülményeiről írt (erről bővebben itt olvashat).

A Pentagon csak annyit közölt, hogy a lépés mögött nemzetbiztonsági megfontolások állnak. A könyveket szeptember 20-án zúzták be.

A könyv zúzdát elkerülő példányai most darabonként 2000 dollárért (400 ezer forint) cserélnek gazdát az interneten a brit lap szerint. Shaffer azonban időközben megegyezett a minisztériummal, hogy átnézik a könyvét, és átszerkesztve újra kiadhatja. Az írást azóta átvizsgálta a védelmi minisztérium, ám az író szerint azok a szavak és mondatrészek, amelyeket kihúztak arra utalnak, hogy valami "holdkóros" cenzúrázta.