Ismét tengeri hadgyakorlatba kezdett az USA és Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Három héten belül másodszor tart közös tengeri hadgyakorlatot az USA és Dél-Korea. A több mint másfél ezer katona az észak-koreai tengeralattjárók támadásának elhárítását gyakorolja.
Vágólapra másolva!

Újabb közös tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlatot kezdődött hétfőn az amerikai és a dél-koreai hadsereg a Sárga-tengeren. A hadgyakorlaton tíz hadihajón és tengeralattjárón kívül harci repülőgépeket is bevetnek. A hétfőtől péntekig tartó manőverekben 1,7 ezer katona vesz részt.

Három hét leforgása alatt ez immár a második tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlat, amelyet a két ország tart közösen, válaszul egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztésére. A Cshonan korvettet egy nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint észak-koreai torpedó süllyesztette el március végén, Phenjan azonban ezt erélyesen cáfolta (a korvett sorsáról itt olvashat részletesen).

Az újabb hadgyakorlat hírére reagálva az észak-koreai országegyesítési bizottság közölte: a manőverekkel alá akarják ásni a két Korea közti feszültség csillapítását szolgáló észak-koreai erőfeszítéseket, illetve meg akarják akadályozni a két ország kapcsolatainak javítását.