Lemészárolt afgán gyerekek miatt áll bíróság elé három ausztrál katona

Vágólapra másolva!
Öt afgán gyerek meggyilkolása miatt emel vádat az ausztrál katonai ügyészség három korábbi ausztrál katona ellen. A katonák 2009-ben gránátokkal és fegyverrel rohamoztak meg egy tábort, ahol tálib lázadókat sejtettek, de végül gyerekeket és civileket találtak. Az ügyben előbb a védelmi minisztérium, majd az ügyészség is vizsgálatot indított: utóbbinak több súlyos vádpont lett az eredménye.
Vágólapra másolva!

Afgán gyerekek lemészárlásáért emel vádat hamarosan az ausztrál katonai ügyészség három korábbi katona ellen - írja az Independent című brit lap. Lyn McDade, a katonai ügyészség igazgatója közölte: a katonákat egy 2009 februárjában végrehajtott rajtaütés miatt fogja megvádolni, amelyben öt gyermek és egy felnőtt meghalt, további két gyerek és két felnőtt pedig megsérült.

Az ausztrál különleges erők korábbi katonái ellen több különböző vádat hoznak majd fel, többek között emberölés, veszélyes viselkedés és törvényes parancs teljesítésének elmulasztása szerepel a listán. Az ügyészség nem nevezte meg az ügyben érintett katonákat, csak annyit árult el, hogy az ausztrál hadsereg különleges műveleti csoportjának tagjai voltak, és már nem tagjai a hadseregnek.

A vád tárgyát képező rajtaütés Afganisztán déli részén, Uruzgan tartományban történt, ahol az ausztrál különleges erők megrohamoztak egy fogolytábort. A katonák úgy tudták, hogy a tábor tálib felkelőket rejt, ezért lőfegyvereket és kézigránátokat is bevetettek az akció során. Az ausztrál védelmi minisztérium a támadás másnapján azt közölte, hogy "az akció során a katonákat tálib lázadók vették tűz alá", azóta azonban a minisztérium nem nyilatkozott az ügyről.

A minisztérium először belső vizsgálattal próbálta tisztázni a támadás körülményeit, de később átadták az ügyet a hadseregtől függetlenül működő katonai ügyészségnek. Lyn McDade főügyész közölte: nyomozása csak most zárult le, "gondos, körültekintő és tájékozott mérlegelés után.