Bálnán lovagló tinit keresnek az ausztrál rendőrök

Vágólapra másolva!
Felmászott egy bálnára egy tizenéves fiú az ausztrál partoknál. A gyereket most rendőrök keresik, mivel a bálnákat megközelíteni sem szabad. Ha elkapják, kétmillió forintnyi bírságot is kiszabhatnak rá.
Vágólapra másolva!

Tízezer ausztrál dolláros (közel kétmillió forint) büntetés fenyegeti azt a fiút, aki felmászott egy déli simabálna hátára az ausztráliai Middleton Beach partjainál, nem messze Albanytól. A fiúról egy szemtanú fényképet is készített, amelyet átadott a hatóságoknak. A rendőrök nyomozást indítottak, mivel az ausztrál törvények értelmében a bálnákat tilos 30 méternél jobban megközelíteni, aki ezt megszegi, azt természetkárosítás miatt megbüntethetik.

A helyi rendőrség az eset miatt külön figyelmeztette a strandolókat, hogy nem csak az állatokat zavarja meg az, aki túl közel megy hozzájuk, de saját életét is veszélybe sodorja. "A felnőtt déli simabálnák hossza elérheti a 18 métert, súlyuk pedig a 80 tonnát. Ha valaki farokcsapásának útjába kerül, vagy ott van, amikor az állat kivetődik a vízből, nincs sok esélye a túlélésre" - közölte a kerületi rendőrfőnök.

A déli simabálnák előszeretettel közelítik meg a partokat, hogy pihenjenek, vagy borjaikat gondozzák. Megzavarásuk, vagy a velük való fizikai kapcsolat nem csak az állatot teheti idegessé, de "tragikus következménnyel járhat a vakmerő vállalkozóra nézve is" - idézte a brit Telegraph.