Méreghiány miatt halasztottak el halálbüntetéseket az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban több kivégzést is elhalasztottak, mert több állam kifogyott az érzéstelenítéshez szükséges tiopentál-nátriumból. A hiány oka, hogy a termék egyetlen amerikai gyártójának nem szállították idejében az érzéstelenítő alapanyagait.
Vágólapra másolva!

Több kivégzést is el kellett halasztani az Egyesült Államokban, mert számos államban hiány keletkezett a halálos injekciózások során használt egyik hatóanyagból - olvasható a Telegraph honlapján. A tiopentál-nátriumot nem sokkal a kivégzések előtt szokták használni, érzéstelenítőként.

Kentuckyban két gyilkos kivégzését kellett elhalasztani a hiány miatt, Oklahomában és Arizonában is el kellett napolni kivégzéseket. Január végéig összesen 35 olyan embert kell kivégezni kilenc államban, akiknél használni kellene az érzéstelenítőt.

A halálos injekcióval kivégzetteknek összesen három különböző szert juttatnak a szervezetükbe. Az elsőként beszúrt tiopentál-nátriumtól elalszanak, a pankuronium megbénítja az izmokat, és leállítja a légzést, a kálium-klorid pedig szívet állítja le.

A tiopentál-nátrium hiányát az okozza, hogy csak egy vállalat gyártja, amely az alapanyag-beszállítójától nem kapott idejében összetevőket. Legközelebb januárban gyárthatnak ismét az érzéstelenítőből. Más érzéstelenítőt sok államban nem használhatnak, mert a törvények annyira szigorúan szabályozzák a kivégzéseknél használt eszközöket.