Kupit csináltak Atatürk jachtjából

Vágólapra másolva!
Belpolitikai botrányt okozott Törökországban, hogy prostituáltakat találtak Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítójának egykori jachtján. A hajót egy török üzletember üzemeltette, akitől ki lehetett bérelni. A török rendőrség látókörébe egy bűnbanda utáni nyomozás során került a hajó, amelynek fedélzetén hétfőn 14 prostituáltat és üzletembert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Hatalmas belpolitikai botrányt kavart Törökországban, hogy bordélyhajóként használták azt a történelmi relikviának számító jachtot, amely egykor Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítójának tulajdonában volt. A Savarona nevű hajóra, amely a világ negyedik legnagyobb magántulajdonban lévő jachtja, a török parti őrség csapott le hétfőn.

A török Milliyet szerint a török rendőrség hét hónapja nyomoz egy orosz és ukrán kapcsolatokkal rendelkező bűnbanda után, így jutottak a hajóhoz, amelyen a hétfői rajtaütés során tizennégy orosz és ukrán lányt - közöttük fiatalkorúakat is -, valamint több külföldi üzletembert tartóztattak le. A külföldiek közül az egyik azt állította magáról, hogy a kazah miniszterelnök tanácsadója.

A hajót az antalyai ügyészség szerint korábban már kétszer is használták bordélyházként.

Az 1931-ben épült hajót 1938-ban vette meg a török állam, Atatürk ezen fogadta több neves külföldi vendégét, de hirtelen bekövetkezett halála miatt csak hat hónapig élvezhette a luxust. A hajó Atatürk halála óta a török gazdasági minisztérium tulajdonában van, amely 1989-ben 60 millió dollárért egy török üzletembernek, Kahraman Sadikoglunak adta át a használati jogot 49 évre. Sadikoglutól napi 30-40 ezer dollárért lehet kibérelni a hajót, de a botrány miatt felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a Savaronát vissza kell venni állami tulajdonba, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen méltatlanság. A török Hürriyet szerint a hajó várhatóan a kulturális minisztériumhoz kerül, amely múzeummá alakítja.