Harcos gerilla lehet a világ legnagyobb hatalmú asszonya

Vágólapra másolva!
Egy bolgár kommunista költő lánya lehet a föld legnagyobb hatalmú asszonya és Brazília elnöke. Dilma Rousseff az október 3-i brazíliai elnökválasztás magasan legesélyesebb indulója. Baloldali gerillaként megjárta az egykori brazil katonai diktatúra börtöneit, de hiába töltött be magas kormánypozíciókat, országos választáson még soha nem indult. Ő lehet Brazília első női elnöke, de úgy tűnik, valójában csak pártfogójának, minden idők legnépszerűbb brazil elnökének, Lulának a bábja lesz.
Vágólapra másolva!

Retteghet Angela Merkel német kancellár, aki tavalyig negyedik éve folyamatosan vezette a Forbes magazin legnagyobb hatalmú nőket összegyűjtő listáját. Idén olyan kihívója lehet, aki eddig még csak nem is szerepelt ezen a listán. Egy apai ágon bolgár származású brazil közgazdászról van szó, akit október 3-án nagy valószínűséggel megválasztanak Brazília elnökének. A politikai pályafutását baloldali gerillaként kezdő Dilma Roussef a világ ötödik legnépesebb - 220 millió lakosú -, a kínaihoz hasonló ütemű gazdasági fejlődést produkáló ország első női elnöke lehet, amivel minden bizonnyal kiüti a nyeregből Merkelt a Forbes listáján.

Rousseff a közvélemény-kutatások szerint közel 50 százalékos támogatottságra számíthat, egymaga több szavazatot szerezhet, mint ellenfelei összesen, és nagy valószínűséggel már a választás első fordulójában nyerni fog. A bolgár apától és brazil anyától származó állami hivatalnok szinte a teljes ismeretlenségből robbant be a brazil politikába, és még soha nem mérettette meg magát országos választáson, beszéde pedig nehézkes, személyisége nem túl karizmatikus, ezért nem tűnik ideális elnökjelöltnek.

Az [origo] által megkérdezett brazilok szerint mellette szól gerilla múltja, jó irányító- és szervezőkészsége, illetve az, hogy ő lesz az első női elnök. Egyikük ugyanakkor azt írta kérdésünkre, "nemcsak Lula karizmája, de valószínűleg a szakértelme sincs meg benne". A hatalmas ország kormányzásához sokak szerint nem elegendő az a tapasztalat, amit Rousseff energiaügyi miniszterként, illetve korábban a déli Rio Grande do Sul állam különböző helyi miniszteri posztjain szerzett - írta egy brazil fiatalember.

Apácák közül a gerillák közé

A Bulgáriából kommunista nézetei miatt elmenekült, majd franciaországi és argentinai kitérők után Brazíliában letelepedő, költőből üzletemberré vált apától és helyi tanárnő anyától született Roussef gyerekként a brazil felső-középosztályba tartozók nyugodt életét élte a fémipari központnak számító Belo Horizontéban. Nagy házban laktak, szolgálóik voltak, apácák által irányított lányiskolába járatták.

Kislányként még csak távolról csodálkozott rá a társadalmi különbségekre - amikor az apácák elvitték a közeli szegénynegyedbe -, de apja korai halála után (Roussef 14 éves volt ekkor) középiskolába már állami intézménybe járt. 16 éves volt, amikor Brazíliában puccsot követett el a hadsereg, a katonai diktatúra kiépülése után, a rendszer elleni tiltakozásul a baloldali ellenzékhez csapódott. Barátja, későbbi első férje ismertette meg a marxizmussal, és részt vett az egyik, a katonai rezsim megdöntésén fáradozó gerillacsoport, a Vanguarda Armada Revolucionária Palmares (VAR-Palmares - Palmares fegyveres forradalmi élcsapat) megszervezésében. Baloldali elkötelezettségét előlegezte meg az is, hogy apja elkötelezett kommunista volt, politikai nézetei miatt volt kénytelen elmenekülni hazájából az 1920-as években.

Az 1960-70-es években az ilyen és ehhez hasonló szervezetek gyakran külföldi diplomatákat ejtettek túszul, akiket váltságdíjért cserében engedtek csak szabadon. Egy amerikai nagykövetet tucatnyi politikai fogolyért cserébe engedtek szabadon, egy német nagykövetért 40 fegyveres elengedését követelték egy elrabolt svájci követért cserébe 70-et engedtek ki a hatóságok. Volt olyan gerillacsoport, amelyik gyilkolt: külföldi kiképzőket öltek meg, akik a tábornokok halálbrigádjainak nyújtottak kiképzést - írja a brit Independent. A Telegraph szerint Dilma Rousseff gerillacsoportja volt, amelyik egy alkalommal kirámolta a Sao Paulo-i kormányzó széfjét: 2,5 millió dollárt loptak el.

"A felforgatás Jeanne d'Arcja"

Roussef, akit a katonai rezsim egyik bírója elítélésekor "a felforgatás Jeanne d'Arcjának" nevezett, állítólag maga is kapott fegyveres kiképzést, de azt állítja, soha nem használt fegyvert. Múltjának ez a szelete - noha azt lehet tudni, hogy a rezsim három évre börtönbe csukta, ahol kínzásoknak is alávetették a hírhedt Tiradentes börtönben -, némileg homályba vész. Az [origo] által megkérdezett brazilok szerint a brazil társadalom egyelőre nem sok lépést tett annak érdekében, hogy feltárja a jobboldali diktatúra idején elkövetett bűnöket, és emiatt a Rousseffhez hasonló egykori gerillák tevékenységét sem ismerik pontosan.

Forrás: AFP

Az ellenzék sem igazán nézett utána Rousseff múltjának, ami tudatos politikai döntés eredménye is lehet írta az [origo]-nak egyikük. "Attól tartanak, hogy ha most dobnák be ezt a témát, elidegenítené az embereket, mivel azt gondolnák, hogy ez biztos csak a piszkos [politikai] játék. Ez eddig még nem történt meg, ami persze nem jelenti azt, hogy a második fordulóban nem jelenhet meg ez a taktika" - írta az [origo] kérdésére. Így viszont több az [origo]-nak nyilatkozó brazil szerint a gerillamúlt szavazatokat hozhat Rousseffnek.

Henrique de Sousa, a neves, egy időben chilei száműzetésbe kényszerült brazil emberi jogi aktivista, Herbert de Sousa fia szerint "Rousseff múltja mindössze annyit mutat, hogy régebben erősen baloldali volt. Ma azonban ez nem sokat jelent, sokan vannak, akik akkoriban baloldaliak voltak és harcoltak, de ma már neoliberális és jobboldali elveket vallanak, mint például José Serra (Rousseff legkomolyabb, de támogatottságában tőle így is messze elmaradó ellenfele)".

Lula, csak más néven

Roussef kiszabadulása után második férje, egy ugyancsak politikai okokból üldözött ügyvéd mellett már visszafogottabb életet élt a déli Rio Grande do Sul államban. Elvégezte a közgazdasági egyetemet, majd a helyi közigazgatásban helyezkedett el. Előbb a tagállam fővárosának, Porto Alegrének a pénzügyi vezetője, majd az állam energiaügyi minisztere. 2000-ben szállt be Lula munkáspártájába, a Partido dos Trabalhadoresbe, 2003-ban energiaügyi miniszter, két évvel később az elnök kabinetfőnöke. Tavaly áprilisban nyirokrákkal kezelték, de egy éve stabil az állapota. Még az utóbbi időben munkatársai körében felröppent, gazdasági jellegű visszaélések sem rontották megítélését.

Rousseff gyorsan támadt, kimagasló népszerűségének legfőbb oka, hogy a minden idők legnépszerűbb brazil elnökeként számon tartott, de idén két egymás követő elnöki ciklus után a hivatalból távozó José Ignazio Lula da Silva szemelte ki jelöltnek. Lula népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint távozása előtt is 80 százalék közelében áll. Lula nem indulhat harmadszorra az elnöki posztért a brazil alkotmányban meghatározott korlát miatt, így hosszú idő után ez lesz az első alkalom, hogy neve nem szerepel a választási listákon. "Ezt az ürességet úgy töltjük meg, hogy nevet változtatok, és Dilma Roussefnek hívatom majd magam" - idézte Lulát a Telegraph.

Lula népszerűsége semmilyen előző brazil elnökéhez nem mérhető. Az ő elnöksége alatt kezdett meredeken felívelni a brazil gazdaság, a megugrott bevételekből pedig sok pénzt fordítottak a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére. 2004 óta Brazíliában a szegények aránya 50 százalékról 25 alá csökkent, visszaesett a munkanélküliség, a gazdaság jó ütemben nőtt, főleg az olajkincsek felfedezésének köszönhetően. Sikereit ugyanakkor többek szerint a hatalomra kerülése előtt Brazíliát irányító kormányok gazdaságpolitikájának köszönheti, és megkédőjelezik a szegények felemelkedésének tartósságát.

Forrás: AFP
Apja-lánya viszony

Rousseffet minden módon igyekszik nyomni pártfogója. Franklin Martoins Lula szóvivője pélldául apa-lány kapcsolatként jellemezte kettejük viszonyát. Lula "olyan mint egy büszkeségtől dagadó keblű apa, aki elismeri lánya értékeit, képességeit, hogy megismerje, mi a fontos és eredmélnyeket produkáljon" - írta róla portréjában az Earth Times. Többek szerint ennek egyszerű oka van: Lula így tud a legközelebb maradni a hatalomhoz, és négy év múlva Rousseff távozása után jó eséllyel indulhat újra az elnökségért.

"Tömören összefoglalva: Dilma Lula hullámain szörfözik. Az emberek azt akarják látni, hogy Dilma majd Lula népszerű politikai programját folytatja" - írta az [origo] kérdésére Gabriel Pondé, a Journal Extra újságírója. Lula mindenben pártfogtoltja mellett áll: "Ennyiben egyébként ki is merül Dilma kampányának üzenete. Azaz, hogy most minden jól megy, és ha ő lesz az elnök, folytatni fogja Lula munkáját" - írta kérdésünkre egy másik brazil fiatal. Egy harmadik megkérdezett úgy fogalmazott, hogy Rousseff "egy Lula által gyártott jelölt".