Emberölésért kapott életfogytiglant a görög zavargásokat kiváltó rendőr

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönre ítélte egy görög bíróság azt a rendőrt, aki lelőtt egy fiatalt 2008 decemberében. A tett óriási tömegtüntetéseket robbantott ki Görögországban: a rendőr azzal védekezett, hogy ő nem a fiúra lőtt, de az esküdtszék többsége nem hitt neki. AZ ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek hétfőn egy görög rendőrt, aki 2008-ban lelőtt Athénban egy tizenévest. Az elítélt rendőr által elkövetett gyilkosság robbantotta ki a 2008-as zavargásokat egész Görögországban.

Epaminondasz Korkoneaszt szándékos emberölés miatt 4-3 arányban találta bűnösnek a görög esküdtszék a 15 éves diák lelövéséért. Társát, Vaszilisz Szaraliotiszt bűnrészesség vádjával 10 évi börtönbüntetésre ítélték. Egyik ítélet sem jogerős.

A diák megölése 2008 végén óriási felháborodást váltott ki országszerte, a két hétig tartó zavargásokban hatalmas pusztítást végeztek a rendőrségi brutalitás ellen tüntetők. A görög anarchisták támadásai elsősorban a rendőrséget és a kormányszerveket célozták, autókat és épületeket gyújtottak fel, ablakokat zúztak be, üzleteket fosztottak ki. Ha kisebb mértékben is, de a gyilkosság tavaly decemberi évfordulóján is voltak zavargások.

Korkoneasz azt állította, hogy a gyilkosság éjszakáján járőrözés közben támadt összetűzése a fiatalokkal, de ő csak figyelmeztető lövést adott le, és a töltény megpattant. Az esküdtszékben azonban kisebbségben maradtak azok, akik enyhébb büntetést róttak volna ki nem szándékos emberölésért.