Elengedték a Pesten megölt norvég lány feltételezett gyilkosát

Vágólapra másolva!
Mivel nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok, a kínai hatóságok 30 nap vizsgálati fogság után kiengedték Cs. F-et, aki a gyanú szerint augusztusban Budapesten megölt egy norvég lányt. A fiatalember a gyilkosság után elhagyta az országot, de később feladta magát a pekingi hatóságoknál.
Vágólapra másolva!

Még a múlt héten kiengedték őrizetéből aa kínai hatóságok Cs. F-et, akit azzal gyanúsítanak, hogy augusztus végén Budapesten megölt egy 21 éves norvég diáklányt - tudta meg az MTI pénteken norvég forrásból Pekingben. A kínai hatóságok közölték a norvég rendőrségi kapcsolatokért felelős illetékesekkel, hogy a helyi törvények szerint - mivel nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok - Cs. legfeljebb 30 napig volt fogva tartható.

A hírt az oslói külügyminisztérium is megerősítette. Ragnhild Imerslund, a külügyminisztérium igazgató-helyettese ugyanakkor megállapította, hogy nincs összefüggés a történtek és a között,hogy a norvég Nobel-bizottság Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek ítélte a Nobel-békedíjat, ami felháborodást váltott ki Pekingben.

A norvég Dagbladet című lap és az NRK televízió úgy tudja, hogy Cs. F-et egy nappal a békedíj odaítélése előtt engedték ki, és ezután heti rendszerességgel jelentkeznie kell a rendőrségen. Egyes norvég lapok értesülése szerint Magyarország még nem döntött a bizonyítékok átadásáról, mások azt állítják, hogy a Kínában halálbüntetés kockázatával járó eljárásához a magyar hatóságok nem hajlandók kiadni a nyomozati eredményeket. A magyar nagykövetség az MTI érdeklődésére azt a választ adta, hogy nem kapott semmiféle hivatalos értesítést az ügyben.

A 21 éves norvég diáklány holttestére augusztus végén bukkantak egy VII. kerületi diákszálláson. A rendőrség gyanúja szerint a lányt korábbi, kínai állampolgárságú barátja lehet ölhette meg, aki még a bűncselekmény napján, Ferihegyen keresztül elhagyta az országot. Később, szeptember közepén Pekingben adta fel magát. A kínai hatóságok akkor azt közölték, a fiatalembert nem adják ki Norvégiának, hanem helyben vonják felelősségre.