Titokban engedtek haza 28 chilei bányászt

Vágólapra másolva!
Titokban hazaengedtek a kórházól 28 chilei bányászt - jelentette a BBC. Így már csak két bányászt kezelnek, egyiküket rossz fogaival, a másikat szédülés miatt. Az orvosok elsősorban a közel tíz hétre mélyben rekedt bányászok pszichés állapotáért aggódnak.
Vágólapra másolva!

A nyilvánosság elkerülésével engedtek ki 28 bányászt a kórházból pénteken - jelentette a BBC News. Paola Newman, a területileg illetékes tisztifőorvos szerint a bányászok és családjuk magánéletének megóvása miatt dönötttek így. A 33 kimentett bányász közül így már csak ketten maradtak kórházban, egyikük rossz fogai, a másik folyamatos szédülése miatt. Őket különböző más kórházakba szállították át.

A bányászok közül hármat már csütörtökön hazaengedtek. Az ország északi részében fekvő Copiapó kórházának orvosai szerint a többiek is nagyon jó formában vannak, eltekintve a sokaknál fellépett szem- és fogproblémáktól. A 33 férfi 69 napot töltött kényszerű fogásban a közeli San José bányában majdnem 700 méterrel a föld felszíne alatt.

A három csütörtökön kiengedett bányász - Edison Pena, Juan Illanes és a bolíviai Carlos Mamani - egyike sem számolt be eddig részletesen a lent töltött időről, de Juan Illanes rémálomnak minősítette rabságuk első 17 napját (a bányászoknak ennyi ideig nem volt semmilyen kapcsolatuk a külvilággal). A legidősebb bányász, a 63 éves Mario Gomez antibiotikum-kezelést kapott tüdőgyulladása miatt, de állapotát neki is kielégítőnek mondták.

A chilei egészségügyi miniszter szerint a bányászoknak elsősorban pszichésen lesz nagyon megterhelő a következő időszak, ezért állapotukat a következő hat hónapban rendszeresen ellenőrzik. A miniszter felidézte az egyik bányász rémálmát, aki az egyik éjszaka arra riadt fel a kórházban, hogy azt hitte, még mindig a bányában van.

A bányászok azonban nem csak az átéltek miatt aggódnak, hanem jövőjük miatt is. Hivatalosan fizetést még egy hónapig kapnak, és bár a chilei kormány azt ígéri, segít nekik új munkahelyet találni, van, aki pesszimista. "Attól tartok, hogy három hónapon belül, amikor vége lesz az interjúknak, nehéz lehet majd nekem és kollégáimnak munkát találni. Még a végén cukorkaárusként végzem a főtéren" - idézte a BBC egyiküket.