Meghalt az egyik mélyben rekedt ecuadori bányász

Vágólapra másolva!
Meghalt annak a négy bányásznak az egyike, akik még pénteken rekedtek mintegy 150 méter mélyen egy ecuadori bányában. Szombaton tudtak először kapcsolatba lépni velük, utána közölték a halálhírt.
Vágólapra másolva!

Élettét vesztette szombaton annak a négy bányásznak az egyike, aki előző nap rekedt egy tárnában több mint százméteres mélységben Ecuadorban, az ország déli részén fekvő El Oro tartományban.

Helyi idő szerint péntek hajnali 3 órakor következett be az üzemi baleset a Portovelo térségében fekvő Casa Negra település kis aranybányájában A föld felszíne alatt 50-60 méterrel omlott be a bánya, ami eltorlaszolta a kijáratot. A lent maradt vájárok - Walter és Ángel Vera, valamint Paúl Aguirre és Pedro Mendoza - mintegy 150 méterre vannak a felszíntől.

Szombaton tudtak kapcsolatot teremteni a vájárokkal, hivatalos források szerint egyikük életét vesztette, de egyelőre nem hoztak nyilvánosságra más részleteket. A mentőalakulatok igyekeznek eltávolítani a törmelékeket, hogy le tudjanak jutni a bajba jutott bányászokhoz. A mentésben félszázan vesznek részt, emellett válságbizottságot hoztak létre az illetékes állami hivatalok és a mentésben részt vevő szervek.

A tűzoltók szerint a bányaomlást vízszivárgás és a bányászathoz használt robbanóanyag által keltett vibrálás okozta.

Az újabb bányaszerencsétlenség éppen akkor következett be, amikor egész Latin-Amerika azt ünnepli, hogy a chilei San José bányából 69 napi kényszerű fogság után sikeresen kimentettek 33 bányászt. Bár a biztonsági előírásokat radikálisan szigorították az utóbbi évtizedekben, még mindig előfordulnak balesetek. Az egyik legsúlyosabb katasztrófa júniusban történt Kolumbiában, ahol egy szénbányában gázrobbanás 70 bányász életét oltotta ki.