Fegyveresek támadták meg a csecsenföldi parlamentet

ülésezik a csecsen parlament, Grozníj
Vágólapra másolva!
Lövöldözés tört ki a csecsenföldi parlament épületénél, kedd reggel. A tűzharcban legalább hatan meghaltak, a támadók közül ketten feltehetően felrobbantották magukat. Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint 15-30 perc alatt leszámoltak a támadókkal, és kimentették a képviselőket.
Vágólapra másolva!

Legalább hatan meghaltak, amikor fegyveres támadás érte a parlament épületénél Groznijban. A halottak közül hárman a parlament személyzetéhez tartoztak, és életét vesztette a három támadó is. Egyet lelőttek a biztonságiak, ketten pedig feltehetően felrobbantották magukat.

Ramzan Kadirov csecsen elnök már bejelentette, hogy az akciónak vége lett, és a támadókkal végeztek - közölte az Interfax orosz hírügynökség. Kadirov szerint a fegyveresek helyi idő szerint reggel háromnegyed kilenckor támadtak rá a parlamentet őrző rendőrökre. A támadókat végül 15-20 percen belül legyűrték, és minden parlamenti képviselőt biztonságban kijuttattak az épületből - közölte az elnök. Az akcióban tízen sérültek meg.

A lázadóbarát Kavkazcenter.com internetes honlapja nagy erejű robbanásról és 30 perces tűzharcról számolt be. Azt írták, hogy a lövöldözés után a várost lezárták, az utcákon páncélozott járművekkel járőrözik a katonaság.

Korábban az ITAR-TASZSZ arról számolt be, hogy 3-4 fegyveres bejutott az épületbe. A helyszínre küldték a belügyminisztérium különleges egységét, a rohamrendőrséget és a csecsen elnöki biztonsági szolgálatot. Az AFP pedig arról számolt be, hogy a fegyveresek elfoglalták az épületet, túszokat ejtettek, valamint megsebesült a parlament elnökének egyik munkatársa is, de ezt más források nem erősítették meg.

Az incidensről tájékoztatták Rasid Nurgalijev orosz belügyminisztert, aki Groznijban tartózkodik, hogy a rendőrség napja alkalmából kedden értekezletet tartson a csecsenföldi belügyminisztériumban. A BBC szerint a belügyminiszter rendkívüli tanácskozást tartott a Moszkva által támogatott Kadirov elnökkel, akivel állítólag Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is beszélt.