Évtizedekre börtönbe kerülnek a romákra támadó cseh neonácik

Vágólapra másolva!
Több mint két évtizedes börtönre ítélték azokat a cseh neonácikat, akik tavaly Molotov-koktéllal támadtak meg egy roma családot. A négy huszonéves fiatalt szerdán ítélte börtönre egy cseh bíróság, és a börtön mellett az elítélteknek közel 200 millió forintos kártérítést is fizetniük kell.
Vágólapra másolva!

Több mint húsz év börtönre ítélt négy neonácit szerdán egy cseh bíróság, amiért felgyújtották egy roma család házát, és életveszélyes sérüléseket okoztak egy kétéves kislánynak. A kelet-csehországi Ostrava bírósága három vádlottat 22 év börtönbüntetésre, a negyedik társukat pedig húsz év börtönre ítélte a Molotov-koktélos támadás miatt.

A négy huszonéves férfit gyilkossági kísérlet és károkozás vádjában találták bűnösnek. A börtönbüntetésen kívül közel 17 millió koronás (kb. 192 millió forint) kártérítés megfizetésére is kötelezték az elítélteket.

A négy férfi 2009. április 19-én, egy nappal Adolf Hitler születésének 120. évfordulója előtt dobott három Molotov-koktélt a roma család házára, az ország keleti részén található Vitkov városában. A támadásban három ember sérült meg, köztük a kétéves Natalka Sivakova, aki testének nyolcvan százalékán égett meg. A támadás hatalmas felháborodást okozott Csehországban, tömegtüntetésekre sarkallva a csehországi cigány közösséget.