A Fidesz Slotát erősíti a legolvasottabb szlovák napilap szerint

Vágólapra másolva!
A Fidesz elképzelése, mely szerint választójogot adna a határon túli magyaroknak, a Jan Slota vezette szlovák Szlovák Nemzeti Párt megerősödését szolgálhatja - olvasható a legolvasottabb szlovák napilap, a Sme egyik kommentárjában.
Vágólapra másolva!

A Fidesz újra segít Slotának címmel közöl pénteken a Sme című szlovák napilap kommentárt arról az elképzelésről, hogy a magyar állampolgárság mellé kapjanak választójogot is a határon túli magyarok.

"A Fidesz ötlete semmi jót nem hoz senkinek - a budapesti kormánynak még arra sincs pénze, hogy a jelenlegi intézmények működését biztosítsa, nem hogy még valamit tegyen az új választókért is. A választójog megadásával feleslegesen felingerli a szomszédokat. Szlovákiában ráadásul nem tűnik úgy, hogy a választójog a kisebbség politikai céljai közé tartozna" - írja Lukás Fiala.

"Éppen fordítva, Szlovákiából nézve a projekt kimondottan rossz, mert a politikai befolyás kiterjesztését jelképezi, és a magyar politikusokat arra ösztönzi, hogy beavatkozzanak azoknak a területeknek az ügyeibe, ahol az új választóik élnek, tehát minálunk is (Szlovákiában)" - írja a szerző.
Fiala szerint kisebb probléma lenne, ha a magyar kisebbség néhány jelképes képviselőt választhatna, mintha a teljes értékű politikai versenyt terjesztenék ki a határon túlra. Úgy véli, a helyzetet csak akkor lehet majd pontosan kiértékelni, amikor a Fidesz eldönti, mit is akar tenni.

"Minderre politikusainknak nyilván csekély befolyásuk van. Amit azonban befolyásolni tudnak, az az, hogy milyen lesz a szlovák reagálás. Tragédia lenne, ha válaszintézkedéseket foganatosítanának. Ellenkezőleg: Dzurinda szerint érvényteleníteni kell a kettős állampolgárságot tiltó törvényt, a kormány elképzelése szerint le kell faragni a nyelvtörvényt, a képviselők javaslatai alapján el kell törölni az állami jelképeket az iskolákban, és komplexusok nélkül minél több jogot kell biztosítani a magyar kisebbségnek. A budapesti történésekre nincs nagy befolyásunk, de legalább Pozsonyban legyen világos, hogy a nacionalisták már nincsenek kormányon" - szögezi le Lukás Fiala.

A szerző szerint a Fidesz ezzel az ötletével újra segítséget nyújtott a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS). Szerinte valószínű, hogy Slota kijelentései a magyar veszélyről újra egyre több embert szólítanak meg.