Felszámolták a francia hatóságok a tüntetők egyik blokádját

Vágólapra másolva!
Felszámolták a nyugdíjreform ellen tüntetők blokádját Párizs legfontosabb olajfinomító üzeme körül a francia hatóságok. Eközben a francia szakszervezetek újabb tüntetéseket jelentettek be.
Vágólapra másolva!

Megszűnt a blokád Párizs legnagyobb olajfinomító üzeme körül - írja a brit Guardian. A nyugdíjreform ellen tiltakozó szakszervezetek már napok óta blokád alatt tartják az ország több üzemanyagraktárát is, és ezzel országos üzemanyaghiányt idéztek elő. A blokádot a rendőrség számolta fel, eközben legalább egy ember megsérült. Jean-Louis Borloo energiaügyi miniszter szerint minden ötödik francia töltőállomás kénytelen volt bezárni a blokádok miatt.

A szakszervezetek Nicolas Sarkozy elnök nyugdíjkorhatár-emelési reformja ellen tiltakoznak, amelyről péntek este szavaznak a francia parlament felsőházában. A reform 60 évről 62 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, és Sarkozy többek között ezzel az intézkedéssel próbálja megfékezni az egyre duzzadó hiányt a nyugdíjkasszában.

Egy francia közvéleménykutató intézet szerint tízből heten támogatják a nyugdíjreform elleni tüntetéseket, az ország hat nagy szakszervezete pedig bejelentette, hogy a törvény elfogadása esetén is folytatni fogják a tiltakozást.

"A tüntetőknek nincs hozzá joga, hogy túszként tartsák fogva a francia embereket" - mondta Sarkozy, akinek a népszerűsége 18 hónappal a választások előtt a mélyponton van. A francia elnökre a brit lap szerint nagy nyomás nehezedik azért, hogy vessen véget a krízisnek még a jövő heti iskolai szünet előtt, és találjon megoldást az üzemanyaghiányra.