Kitört a Merapi vulkán Indonéziában

Vágólapra másolva!
Közel húszezer ember kitelepítését kezdték meg az Indonéziához tartozó Jáva szigetén, mert kedden kitört a Merapi vulkán.
Vágólapra másolva!

Kitört kedden a Merapi vulkán az Indonéziához tartozó Jáva szigetén. A tűzhányó füstfelhőt és vulkáni hamut lövellt ki. A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember kitelepítését kezdték meg a hatóságok.

Szakértők szerint az utóbbi évek leghevesebb kitörésére lehet számítani. Egy indonéz vulkanológus jelentése szerint helyi idő szerint délután hat óra körül három robajt lehetett hallani, majd láthatóvá vált a másfél kilométer magasra kilőtt hamu, és a kráterből vízgőz is kitört.

A kitörések után 20 embert kellett kórházba szállítani, őket a forró hamu égette meg. A tűzhányó 10 kilométeres körzetéből főleg nőket, gyerekeket és időseket telepítettek ki, de sok férfi a falvakban maradt, hogy gondját viselje a gazdaságoknak és az állatoknak.

A Jogjakarta városától 26 kilométerre található Merapi (szó szerint Tűz-hegy) a legaktívabb indonéz tűzhányó, átlagosan négy évente, legutóbb 2006 júniusában tört ki, akkor két ember meg is halt. A vulkán ébredését rendszerint földrengések is jelzik, a mostani kitörés előtt mintegy 500-szor megmozdult a föld.