Egymillió dollárral támogatta Soros a marihuána legalizálását

Vágólapra másolva!
Egymillió dollárt adományozott Soros György annak a szervezetnek, amelyik a marihuána legalizálásáért kampányol Kaliforniában. A fű legalizálásáról novemberben tart népszavazást az amerikai állam: Soros kedden publicisztikában is az engedélyezés mellett érvelt, mert szerinte azzal milliárdokat takarítana meg Kalifornia.
Vágólapra másolva!

Egymillió dolláros adománnyal támogatta Soros György magyar származású amerikai üzletember a marihuána legalizálásáért folyatott kampányt Kaliforniában - írja a The Sacramento Bee című kalifornai napilap. Soros kedden a Wall Street Journalban terjedelmes publicisztikát is közölt arról, hogy miért állt be a könnyű drogok legalizálásának támogatói közé.

Az üzletember cikkében azzal érvel, hogy a marihuána kriminalizálása csak árt az USA-nak, mert a törvények nem vetették vissza a fogyasztást, és így ez lett a legszélesebb körben elterjedt, tiltott szer az Egyesült Államokban. Soros szerint a hatóságok évente milliárdokat költenek arra, hogy betartassák a betarthatatlan törvényeket, és évente 750 ezer embert tartóztatnak le marihuána birtoklásáért.

Az üzletember szerint sokat árt a társadalomnak, hogy rengeteg, egyébként törvénytisztelő fiatal büntetett előéletűvé válik a marihuána miatt, a rendőrök pedig rájuk fecsérlik a pénzt és az időt ahelyett, hogy a "komoly" bűnözőkkel foglalkoznának. Soros azzal érvel, hogy ha legalizálnák a könnyű drogokat, azzal az állam dollármilliárdokat takarítana meg a rendőrökön, és további dollármilliárdokat kereshetne a kivetett adókkal.

Soros szerint ráadásul a drogterjesztést kezükben tartó bűnbandák is elveszítenék pozíciójukat, ha átlátható, törvényileg szabályozott keretek között lehetne terjeszteni a marihuánát. "Mint minden szülő és nagyszülő, én is aggódom a fiatalokért, akik bajba kerülhetnek a marihuána és más drogok miatt" - írja, de hozzáteszi: a fiatalok ma könnyebben jutnak fűhöz, mint alkoholhoz, így ezen a legalizálás sem fog már sokat változtatni. A drogproblémákat Soros szerint inkább megfelelő oktatással kell megelőzni.

Soros György, az amerikai Demokrata Párt jelöltjeinek és céljainak jelentős támogatója már a múltban is pénzelt olyan törekvéseket, amelyek a marihuána dekriminalizálását célozták - emlékeztet a The Sacramento Bee. A kedden bejelentett támogatás azután került napvilágra, hogy több közvélemény-kutatás is jelezte: a kaliforniaiak többsége igennel szavaz majd a marihuána legalizálásáról tartandó népszavazáson.

A legnagyobb GDP-vel rendelkező amerikai tagállamban november 2-án, a félidős szövetségi kongresszusi választásokkal és a kormányzóválasztással egy időben tartanak népszavazást a kannabisz élvezeti cikként történő legalizálásáról. Soros szerint a legalizálást támogató szervezet már mindenképpen nyert azzal is, hogy szavazólapra került a kérdés. A kampány egyébként a támogatásból hamarosan tévéreklámokat jelentet meg Los Angelesben, hogy az igen szavazatra buzdítsa a kalforniaiakat - írja a Sacramento Bee.