Harmincezren tüntetnek a román kormány ellen Bukarestben

Vágólapra másolva!
Kormányellenes tüntetést tartanak szerdán a román parlament előtt. A feldühödött 30 ezer főnyi közalkalmazott, ellenzéki szimpatizáns és a szakszervezetek egyaránt az Emil Boc vezette kormány bukását és Traian Basescu elnök távozását követelik a megszorító intézkedések miatt. A parlament szerdán szavaz a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.
Vágólapra másolva!

Harmincezer közalkalmazott tüntet a megszorítások miatt a román kormány- és államfő ellen Bukarestben. A szervezők eredetileg nyolcvanezer embert vártak. Az öt legnagyobb szakszervezet az ellenzéki pártokkal kiegészülve a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásának napjára időzítette tiltakozását. A demonstráló tömeg a kormánypalota előtt kezdte a tüntetést, majd a parlament épülete elé vonult.

A feldühödött tüntetők azt skandálják, hogy "Le a kormánnyal!", miközben arra várnak, hogy sikerül-e megbuktatni Emil Boc kabinetét. A román kormány jelenlegi fő erejét a Demokrata Liberális Párt adja, amely megegyezett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a független és a nemzeti kisebbségeket képviselő politikusokkal, hogy a szerdai vitán részt vesznek ugyan, de a bizalmatlansági indítványról nem szavaznak. A demokrata párt szerint a jelenlegi helyzetben kevés az esélye az ellenzéknek, hogy 236 szavazatot gyűjtsön össze a kormány ellen. Ennyi voksra lenne ugyanis szüksége a két fő ellenzéki politikai erőnek, a Szociáldemokrata Pártnak és a Nemzeti Liberális Pártnak ahhoz, hogy elfogadtassa a parlamentben a bizalmatlansági indítványt, és ezzel megbuktassa Boc kormányát.

A parlament előtt demonstrálók azonban nemcsak a miniszterelnököt és kormányát váltanák le, hanem az államfőt, Traian Basescut is megbuktatnák. A tömeg egybehangzóan ismétli a "Basescu, Basescu, tűnj el, mint Ceausescu!" mondatot.

A román közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek utolsó tüntetésükön felhívták az ország vezetésének figyelmét, hogy az lesz az utolsó békés megmozdulásuk. Most sokan attól tartanak, ha elbukik a bizalmatlansági indítvány, és a Boc-kabinet a helyén marad, akkor könnyen elszabadulnak az indulatok a parlament előtt.