Több mint száz cunami-túlélőt találtak Indonéziában

Vágólapra másolva!
Öt nappal az indonéziai szökőár után egy magaslaton 135 túlélőre bukkantak. 163 eltűnt embert még mindig keresnek.
Vágólapra másolva!

Öt nappal az indonéziai szökőár után 135 - mindeddig eltűntként nyilvántartott - túlélőre bukkantak a Szumátrához közeli Mentawai-szigeteken, akik magaslatokon kerestek menedéket - közölték szombaton hivatalos indonéz források. A cunami túlélőit a mentőalakulatok az Észak-Pagai-szigeten találták meg - közölte Agus Prayitno, a mentőegységek képviselője, aki szerint ezzel az eltűntként nyilvántartottak száma 298-ról 163-ra csökkent.

Az összesített adatok szerint a hétfőn egy hatalmas erejű földrengés keltette szökőárban legalább 413 ember vesztette életét Nyugat-Szumátrában. Egyes helyeken a 3 méter magas hullámok hatszáz méterre behatoltak a szárazföldre. Muntei településen az építmények 80 százaléka romba dőlt.

Szumátra nyugati partvidékét fokozottan veszélyesnek tartják, mert egy olyan törésvonal övezetében helyezkedik el, ahol az indo-ausztrál és az euroázsiai földlemezek évenként 5-6 centiméteres sebességgel közelednek egymáshoz. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus térsége. A körzetben hat évvel ezelőtt, 2004. december 26-án egy 9,3 erősségű földrengést követően pusztító erejű cunami söpört végig, amelynek csupán Indonéziában 168 ezer halottja volt, és több tízezer az Indiai-óceán más országaiban.