Szorosabb kapcsolatot ígért Kínának Orbán

Vágólapra másolva!
A magyar-kínai kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Kínában, a sanghaji világkiállítás zárónapján.
Vágólapra másolva!

Magyarország és Kína kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről állapodott meg a két ország miniszterelnöke vasárnapi, sanghaji találkozóján. A magyar kormányfő hivatalosan a világkiállítás zárónapján rendezett fórumra, illetve az expó záróünnepségére érkezett Sanghajba.

A kínai-magyar kapcsolatok kiállták a próbát és zökkenőmentesen fejlődnek a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta - állapította meg Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök. A két kormányfő arról tárgyalt, hogy megteremtik a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok egyensúlyát, elősegítik a cserekapcsolatokat és a barátságot annak érdekében, hogy új lapot kezdjenek a két ország közötti történelmében.

A kínai hírügynökség jelentése szerint Orbán Viktor a közel félórás megbeszélésen megerősítette, hogy Magyarország tartja magát az "egy Kína" elvhez (Az "egy Kína" elv szerint Tajvan nem független Kínától, az ezt valló országok nem is tartanak fenn diplomáciai kapcsolatot a szigetországgal.) Orbán arról is beszélt, hogy törekedni fognak a kölcsönös politikai bizalom megteremtésére, a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok bővítésére és a kulturális cserék megerősítésére.

A magyar miniszterelnök vasárnap részt vett a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Kínai Nemzetközi Kereskedelmet Elősegítő Tanács (CCPIT) együttműködési megállapodásának aláírásán is. Orbán Viktor holnap folytatja sanghaji programját és kedden utazik haza, Magyarországra.