Belső ember adta le a drótot a nyomtatókba rejtett bombákról

Vágólapra másolva!
Felbolydultak a nyugati országok hatóságai a pénteken lefülelt két nyomtatópatronba rejtett bomba miatt. Németország nem enged leszállni semmilyen jemeni gépet, az USA pedig már titkos rajtaütést tervezget. A Jemenből származó pokolgépek létezését állítólag egy háromszor is az ellenfélhez átálló egykori al-kaidás guantánamói fogoly árulta el.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában keddtől tilos lesz nyomtató berendezésekben használatos, 500 grammnál nehezebb festékpatronokat felvinni az utasszállító repülőgépek fedélzetére. A német kormány hétfőn úgy döntött, hogy a Jemenből érkező teherszállító gépek után az utasszállítókra is kiterjeszti a leszállási tilalmat, és azt is fontolgatják, hogy más országokból sem fogadnak csomagokat légi úton. Berlin azt is szorgalmazza, hogy az EU elnöksége vegye napirendre az ügyet.

Jemen is szigorít. Hétfőn úgy döntöttek, fokozzák a repterek ellenőrzését. Ezzel egy időben a hatóságok bejelentették, hogy letartóztatták az al-Kaida terrorszervezet helyi csoportjának 14 feltételezett tagját. A férfiakat az ország déli részében található Abiján tartományban fogták el, miután azok állítólag önként megadták magukat a helyi kormányzónak.

Titkos CIA-csapást fontolgatnak

Az amerikai kormány a Wall Street Journal szerint eközben lehetséges katonai válaszlépések egész sorát, köztük a CIA által irányított, titkos elit fejvadász alakulatok bevetését is tanulmányozza. A lap szerint a katonai vezetés is hajlik arra, hogy a CIA szélesebb körű operatív felhatalmazást kapjon, amivel gyorsan és titokban egyoldalú csapást mérhetne a feltételezett terroristákra.

Mindezt azért, mert pénteken nyomtatók tintakazettáiba rejtve utasszállító repülőgépekre feljuttatott bombkat fedeztek fel két USA-ba tartó repülőgépen.

A két bombát Dubaj és a közép-angliai East Midlands repülőterén fedezték fel pénteken. Utóbbi bomba átjutott Köln/Bonn repülőterének tranzitján is. Az egyikben 300, a másikban 400 grammnyi PETN robbanóanyag volt. A robbanószerből már 50 gramm is elegendő ahhoz, hogy légikatasztrófát okozzon, de különösen azért veszélyes, mert nagyon nehéz észlelni. A robbanószerkezeteket a hatóságok nem is keresőkutyákkal vagy röntgennel fedezték fel, hanem egy fülest kaptak, mégpedig egy egykori al-Kaida-tagtól.

PETN
A pentrit vagy a nitropenta, vagy a pentaeritrit-tetranitrát az iparban és a hadászatban széles körben alkalmazott robbanóanyag - írja róla egy robbanóagyakkal foglalkozó portál. A tiszta állapotban fehér, kristályos, viszonylag könnyen tárolható salétromsavészter a legnagyobb erejű robbanóanyagok egyike. Ez a Semtex egyik alapanyaga, de detonátorokban, kis kaliberű lőszerekben és robbantó zsinórokban is alkalmazzák. Értágító hatása miatt bizonyos szívpanaszokra is alkalmazható. A Guardian összeállítása szerint 100 grammnyi pentrittel meg lehet semmisíteni egy egész gépkocsit. Ilyen anyag volt a 2001-ben lefülelt cipőbombás merénylőnél, és a tavaly karácsonykor az Amszterdamból Detroitba tartó Northwest légitársaság gépének felrobbantását megkísérlő Umar Faruk Abdulmutallab testére erősített - végül csődött mondott - pokolgép is pentritből készült.



Dzsabr al-Faifi két hete adta fel magát a szaúdi hatóságoknak. A BBC szerint a férfi megjárta a guantánamói fogolytábort, ahonnan 2006 decemberében engedték haza Szaúd-Arábiába. Ott részt vett egy rehabilitációs programban, de hiába végezte el a programot, két év után Jemenbe szökött, ahol csatlakozott a terrorszervezet ott működő csoportjához. Néhány hete lépett kapcsolatba a szaúdi hatóságokkal, hogy szeretne hazatérni, és október közepén a jemeni kormány közreműködésével ez meg is történt.

Gazdag információmennyiség

A háromszor is térfelet váltó al-Faifi a brit Daily Mail szerint rendkívül gazdag információmennyiséget osztott meg a szaúdi hatóságokkal hazatérése után. A YemenOnline szerint a legveszélyesebb terroristákat nyilvántartó szaúdi lista 20. helyén szereplő férfi az információk átadásáért cserébe azt kérte, hogy ne indítsanak ellene büntetőeljárást, és ne vegyék őrizetbe.

Forrás: MTI
Az egyik preparált festékkazetta

Októberi feladása előtt két éven keresztül vett részt a különböző bombamerényleteket szervező arab-félszigeti al-Kaida-csoport munkájában. Állítólag több, a Lockerbie-merénylethez hasonló támadás terveit is felfedte, ezen kívül megnevezte a csoport számos vezetőjét. Elárulta azt is, hogyan toboroznak újabb tagokat - többek között brit születésű embereket -, akiket terrorista kiképzés után visszaküldenek hazájukba.

A News of the World szerint nem kizárt, hogy az általa átadott információk késztették a szaúdi hatóságokat azoknak a terrorveszélyről szóló figyelmeztetéseknek az elküldésére, amelyek európai nagyvárosokban várható terrortámadásokra hívták fel a figyelmet.

Rehabilitálták, de visszatért a terroristákhoz

A szaúdi hatóságok szerint al-Faifi az egyike volt annak a 117 egykori guantánamói rabnak, akiket annak fejében engedtek haza Szaúd-Arábiába, hogy elvégeznek egy rehabilitációs programot. A férfi azzal a gyanúval került az amerikai fogolytáborba, hogy 2001-ben a tálibokkal és az al-Kaidával együtt harcolt, és vett részt kiképzésben Afganisztánban.

Az amerikai védelmi minisztérium iratai szerint a férfi álneveire annak idején egy lefoglalt számítógépen bukkantak, és 2001 végén ugyanabban a térségben - a Tora Bora hegyvidéken - tartózkodott, ahol Oszama bin Laden, az al-Kaida feje és más tálib vezetők húzták meg magukat.