Bizonyíték is van rá, hogy Ceausescu fekszik a bukaresti sírban

exhumálták Nicolae Ceausescu és Elena Ceausescu holttesteit, hogy DNS-mint alapján azonosítsák őket
Vágólapra másolva!
Valóban Nicolae Ceausescu maradványai találhatók abban a sírban, amelyre a néhai román diktátor neve van felvésve - állapították meg a sírból vett szövetminták DNS-elemzésével. Felesége, Elena azonosítása azonban nem sikerült, így a Ceausescu-házaspár halála körüli legendák egy részét nem tudták eloszlatni.
Vágólapra másolva!

Elvégezték a DNS-vizsgálatokat azokon a szövetmintákon, amelyeket Nicolae Ceausescu egykori román diktátor és felesége sírjából vettek nyáron a bukaresti Ghencea katonai temetőben. A bukaresti törvényszéki orvos szakértők kétséget kizáróan megállapították, hogy a sírban az egykori diktátor nyugszik - jelentette a Mediafax román hírügynökség. A mintákat Ceausescu fiától, Valentintól, illetve a néhai diktátor bátyjaitól származó mintákkal vetették össze a vizsgálat során.

Dan Dermegiu, a bukaresti törvényszéki orvosi szakértői intézet vezetője szerint ugyanakkor az Elena Ceausescu sírjából szerzett minták nem voltak elegendőek ahhoz, hogy azonosítani tudják a diktátor feleségét.

A Ceausescu-házaspár sírjait idén július 21-én nyitották fel, egy hosszú jogi huzavona végeredményeként. Az eljárást a házaspár gyerekei kezdeményezték, akik biztosan szerették volna tudni, hogy valóban szüleik nyugszanak-e a két sírban. Ceausescuékat a romániai forradalom idején, 1989. december 25-én ítélték halálra és végezték ki gyorsított eljárásban.

Temetésüket a rendkívül feszült közhangulat miatt titokban intézték, emiatt számos legenda és összeesküvés-elmélet kapott lábra. Ezek között szerepel például, hogy Elenát nem is ölték meg, hanem csak 1998-ban halt meg, és addig a Securitate embereit irányította. Ezekről és a sír felnyitásának körülményeiről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.