Az első eredmények a republikánusok előretörését jelzik

Vágólapra másolva!
Az amerikai félidős választásokrók érkező első adatok az előzetes várakozásoknak megfelelően rebublikánus térnyerést mutatnak. A republikánusoknak a képviselőházban 39-cel, a szenátusban pedig 10-zel kellene növelniük mandátumaik számát ahhoz, hogy mindkét házban átvegyék az irányítást.
Vágólapra másolva!

A kedden megtartott amerikai félidős választásokon a voksolást közép-európai idő szerint éjfélkor Georgia, Indiana, Kentucky, Dél-Karolina, Virgina és Vermont államban fejezték be. Az utolsó választási helyiségeket az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken zárják be, magyar idő szerint reggel hatkor. A republikánusok előretörését jelezték az első eredmények .

A CNN prognózisa szerint Kentuckyban az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott Rand Paul tekinthető az állam új szenátornak, Indianában pedig a szintén republikánus Dan Coat győzött, amivel egy demokrata mandátumot hódított el a felsőházban.

A Drudgereport című, jobboldali portál az exit-pollokra hivatkozva azt állította, hogy Barack Obama elnök megüresedett szenátusi helyét a republikánus Ron Kirknek sikerült megszereznie.

Nem kell sok hozzá, hogy átvegyék az irányítást

A republikánusoknak a képviselőházban 39-cel, a szenátusban pedig 10-zel kellene növelniük mandátumaik számát ahhoz, hogy mindkét házban átvegyék az irányítást.

Az előválasztások eredményei és a közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy az amerikai választók többsége csalódott az elnökben és pártjában, és aggódik a saját jövője miatt. A gazdaság növekedésnek indult ugyan, de ennek üteme lassú, és továbbra is magas a munkanélküliség. Sokaknak elegük van az állandóan veszekedő, kompromisszumokra képtelen washingtoni politizálásból is, ezért sok olyan jelölt indul esélyesként, aki újoncnak számít az országos politikában.

Obama nem kezelte a magas hiányt

Az elnököt sok kritika érte amiatt, hogy épp a gazdasági válság közben fogadtatta el a várhatóan komoly költségekkel járó egészségbiztosítási reformot, közben azonban nem gondoskodott a rekordokat döntő költségvetési hiány lefaragásáról.

Barack Obama elnök az elmúlt napokban sorra adta az interjúkat, felesége pedig járta a kampányrendezvényeket. Bár az elnökválasztás csak két év múlva lesz, de Obama számára is kulcsfontosságú a keddi törvényhozási választás az Egyesült Államokban.

Az amerikai szavazók döntenek a 435 tagú képviselőház összes helyéről, a száztagú szenátus 37 helyéről és 37 kormányzói posztról is (összesen 50 állam van). Jelenleg az elnök pártjának, a demokrata pártnak van többsége a szövetségi törvényhozás mindkét házában, az előrejelzések alapján azonban várható, hogy a republikánusok átveszik az irányítást a képviselőházban, míg a szenátus talán demokrata kézben marad. Az eredmények magyar idő szerint késő éjszaka várhatók. A kampányról szóló elemzésünket itt találja.