Vesztett az üzletasszony, demokrata utódja lesz Schwarzeneggernek

Vágólapra másolva!
Hatalmas összegeket felemésztő kampánya ellenére elbukott a kaliforniai kormányzóválasztáson Meg Whitman, az Ebay korábbi vezetője. A jelenleg Arnold Schwarzenegger által irányított, súlyos pénzügyi problémákkal küszködő állam élére a demokrata Jerry Brown kerül.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a törvényhozás két házáról, hanem az 50 kormányzó hely közül 37-ről is döntöttek az Egyesült Államokban a félidős választáson. Ezekben is nagyrészt sikerrel szerepeltek a republikánus jelöltek, és nyerni tudtak olyan államokban, amelyeket eddig demokrata politikusok vezettek.

Republikánus kormányzója lesz például Iowának, Michigannek, Ohiónak, Pennsylvaniának és Wisconsinnak - írja a New York Times. A kampány során végig a figyelem középpontjában lévő Kalifornia államban azonban nem sikerült nyerniük a republikánusoknak.

A legnépesebb amerikai állam kormányzója jelenleg Arnold Schwarzenegger egykori filmsztár, aki ugyan a republikánus párthoz tartozik, de több kérdésben - például a klímaváltozás elleni harcban - szembement a republikánus fősodorral.

A republikánus jelölt az Ebay aukciós weboldal egykori vezetőjeként ismertté vált Meg Whitman volt, aki saját tetemes vagyonából is sokat áldozott a kampányra, de végül alulmaradt. (Mintegy 160 millió dollárból 140 milliót saját zsebből fizetett.)

A CNN előrejelzése szerint a kaliforniai kormányzói széket, a voksok 50 százalékával Jerry Brown demokrata jelölt szerzi meg, aki a hetvenes években már betöltötte a posztot két cikluson keresztül.

Kalifornia ugyan önmagban is a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkezik, az állam pénzügyileg rendkívül rossz helyzetben van. Schwarzenegger a nyáron már egy esetleges csődről beszélt.